Eiland Dominica afhankelijk van noodhulp Zr. Ms Zeeland

Bevoorrading op Zr. Ms. Zeeland. Foto: Defensie.

Het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland verleent sinds vorige week noodhulp op Dominica. De steun aan moeilijk bereikbare delen van noord-west Dominica is met een week verlengd. Dat is dinsdagavond besloten. Er is na de komst van orkaan Maria, weinig over van de elektriciteits- en watervoorzieningen op Dominica. Bruggen, gebouwen en wegen zijn zwaar gehavend.

Z. Ms. Zeeland ligt nu 4 dagen voor de kust van Dominica maar kon pas dinsdagavond aanmeren. “Het eiland is er zeer ernstig aan toe. Het is nog zorgelijker dan de situatie op Sint-Maarten. Gelukkig kunnen we met onze helikopter overal komen”, vertelt André van der Kamp, commandant van de Zeeland in het NOSRadio 1 Journaal. De wegen zijn moeilijk begaanbaar en bergachtige gebieden zijn verstoken van hulp, zo meldt NOS.

De bewoners van het Bovenwindse eiland ontbreekt het aan bijna alles. Nederlandse militairen waren vorige week het eerst ter plaatse. Naast Nederland, verlenen nu ook Canada, Frankrijk en de Verenigde Staten hulp aan de getroffen bevolking, De schade als gevolg van Maria, maakt transport over de weg zo goed als onmogelijk.

Water en voedselpakketten
Gelukkig liep Zr. Ms. Zeeland eergisteren de haven van het eiland binnen, nadat het al 4 dagen voor de kust lag. Vanaf daar werd al hulp verleend. Aan boord heeft het marineschip 2 snelle FRISC-motorboten en een NH90-boordhelikopter.

De helikopter en de FRISC’s boden uitkomst door de bevolking vanuit de lucht en over het water te voorzien van 17.000 liter drinkwater en meer dan 5.000 voedselpakketten. Volgens de commandant van de Zeeland zijn moeilijk bereikbare delen Dominica volledig afhankelijk van de Nederlandse hulp.

46 evacuaties
De Zeeland en Zr. Ms. Pelikaan fungeren momenteel als bevoorrader voor het eiland. De Zeeland leverde vanuit de eigen tanks inmiddels 13.000 liter water voor het ziekenhuis. Ook had het schip 340 pakketten met ‘high energy biscuits’ aan boord en 500 flexibele plastic jerrycans van 10 liter. Tot gisteravond zijn er 46 personen met de boordhelikopter van de Zeeland om medische redenen geëvacueerd.

Gisteren bracht Zr. Ms. Pelikaan, naast de 17.000 liter inmiddels uitgedeeld water, ook nog 8.000 liter in jerrycans. Ook waren er 400 voedselpakketten van het World Food Program aan boord. De Pelikaan haalt hulpgoederen op in Antigua en transporteert deze naar Dominica. Samen met de Zeeland zorgt dit schip voor de distributie.

Sint Maarten
De inzet van de beide marineschepen bij Dominica gaat niet ten koste van de hulpoperatie op Sint-Maarten. Die gaat onverminderd door en verandert langzaam van noodhulp naar wederopbouw. Met de komst van Zr. Ms. Doorman, gepland op 1 oktober, wordt een grote stap in deze richting gezet. De Karel Doorman is afgeladen met goederen voor de wederopbouw.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →