Marineschepen sluiten eerste week Northern Coast af

Navo-schepen op zee. Foto: Defensie.

Maar liefst 8 schepen van de Koninklijke Marine sluiten in de Baltische Zee de eerste week af van de grote multinationale oefening Northern Coast. Die staat onder leiding van Zweden. Er doen bijna 20 landen aan mee waaronder Canada, Duitsland, Finland, Frankrijk, Polen en Spanje.

Northern Coast is een jaarlijks terugkerende oefening van 2 weken en draait om opereren in het hoogste geweldspectrum. De schepen krijgen te maken met dreigingen vanuit zowel lucht, oppervlakte, als onder water.

Gezamenlijk opereren
De Nederlandse Maritime Battle Staff, onder leiding van commandant Netherlands Maritime Forces commandeur Huub Hulsker, bevindt zich aan boord van luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Zr. Ms. Tromp. De staf stuurt een van de taakgroepen aan. “De grote kracht van deze oefening is dat er zoveel eenheden meedoen. Schepen opereren vaak alleen waardoor het gezamenlijk opereren er vaak bij inschiet. Deze oefening biedt alle ruimte om dat op een hoger niveau te brengen”, aldus commandeur Hulsker.

Tijdens de eerste week van de oefening lag de nadruk op de integratie van de verschillende marines en stonden er grote schietoefeningen op het programma. Zr. Ms. Tromp vuurde voor het eerst in lange tijd een torpedo af op een gesleept doel.

Nederlandse inbreng
De Nederlandse deelname bestaat uit de LCF’s Zr. Ms. Tromp en Zr. Ms. Evertsen, M-fregat Zr. Ms. van Amstel, hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes, mijnenjagers Zr. Ms. Willemstad, Zr. Ms. Schiedam en Zr. Ms. Makkum en torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur. De eenheden horen bij verschillende taakgroepen en doen mee aan diverse oefeningen. Daar brengen zij eigen expertise in. Behalve de schepen doen ook enkele Nederlandse duikeenheden mee. Zij oefenen in het onschadelijk maken van zeemijnen.

Zr. Ms. Karel Doorman maakte ook deel uit van de Nederlandse inbreng aan de oefening, maar vaart terug naar Den Helder om te worden bevoorraad. Direct daarna stoomt het op naar het Caribisch gebied om te assisteren bij de noodhulp na orkaan Irma.

Russische oefening
Gelijk met Northern Coast houdt Rusland de oefening ZAPAD in de Baltische Zee. De Nederlandse eenheden maakten al snel kennis met de Russische marineschepen. Bij aankomst in het oefengebied werden zij nauwlettend gevolgd door een Russisch schip dat bedoeld is om inlichtingen te verzamelen. De verwachting is dat het tijdens de gehele oefening in de buurt blijft.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >