Haven van Hamad in Qatar officieel ingehuldigd

Sleephopperzuiger 'Ambiorix' in Qatar. Foto: DEME

Op 5 september 2017 werd de haven van Hamad in Qatar, één van de grootste havens in het Midden-Oosten, officieel ingehuldigd onder toezicht van Emir Z.H. Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani. Deze nieuwe haven gaat helpen om de economische diversificatiedoelstellingen van Qatar te realiseren en de handel op te drijven voor de Qatar National Vision 2030 en daarna. Zodra alle bouwfasen klaar zijn, zou de haven van Hamad een capaciteit van 7,5 miljoen TEU per jaar moeten hebben.

MEDCO (Middle East Dredging Company), de dochteronderneming van DEME in Qatar, voerde de bagger- en landaanwinningswerken uit voor de nieuwe haven, één van de grootste projecten van DEME in het Midden-Oosten. Dit omvatte het baggeren van het 20 km lange toegangskanaal en een bassin voor een marinebasis, de landaanwinning met gebaggerd materiaal om een gebied van ongeveer 4,5 km² te creëren voor de bouw van de marinehaven en voor de nieuwe Economische Zone van Qatar, de bouw van golfbrekers aan elke kant van het toegangskanaal en steenstorting in de marinebasis. In het kader van dit project werd ongeveer 45 miljoen m3 materiaal gebaggerd en afgegraven, vooral harde rotsen. Op piekmomenten waren er ongeveer 1.600 mensen bezig met dit project. Milieubescherming bleek een topprioriteit op de site; zeegras, koraal en mangrove werden veilig verplaatst.

De werken moesten snel worden uitgevoerd. Wegens het toenemende scheepvaartverkeer in de aanloop naar de FIFA-wereldbeker in 2022 was de oude haven van Doha immers te klein en te druk geworden. Dankzij de uitstekende vorderingen van MEDCO kon het eerste commerciële verkeer maanden vroeger dan gepland beginnen. Al in december 2015 kwamen de eerste containerschepen aan in de haven van Hamad.

MEDCO, dat een sterke staat van dienst heeft in het Midden-Oosten, sleepte onlangs het contract voor de herontwikkeling van de oude haven van Doha in de wacht. Onder de vorm van een joint venture gaat MEDCO de baggerwerken uitvoeren om het toegangskanaal te verleggen. Deze haven zal in de toekomst dienst doen als cruiseterminal, die de grootste cruiseschepen van de nieuwste generatie kan ontvangen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >