‘Oosterschelde’ viert 100 jarig bestaan bij Maritiem Museum

De driemastzeilschoener ‘Oosterschelde’ viert op 9 september haar 100 jarig bestaan bij het Maritiem Museum in Rotterdam. De Oosterschelde is de laatste vertegenwoordiger van een vloot driemastschoeners die een eeuw geleden onder Nederlandse vlag voer.

Op deze feestelijke dag kunnen de bezoekers van het Maritiem Museum een kijkje nemen aan boord en ook bij rivierzeilschip ‘Helena’. De Helena is een tweemast stevenaak uit 1875 en is het oudste ijzeren zeilende binnenvaartschip van Nederland. Tijdens de feestelijke middag is er muziek, er zijn activiteiten voor kinderen en er zijn versnaperingen voor genodigden en bezoekers.

Het verhaal van de Oosterschelde verteld door Frits Loomeijer
Vijfentwintig jaar geleden werd de ‘Oosterschelde’, met behulp van Rotterdamse bedrijven, instellingen en particulieren grondig gerestaureerd. Het schip kwam weer onder zeil en werd daarna ingezet voor de chartervaart. Het verhaal van de ‘Oosterschelde’ wordt deze middag om 15:00 uur verteld door Frits Loomeijer, algemeen directeur Maritiem Museum en Gerben Nab, directeur Rederij Oosterschelde.

Monument van grote cultuurhistorische waarde
De ‘Oosterschelde’ is over de hele wereld een graag geziene gast bij maritieme evenementen en neemt ook vaak deel aan tallship races. Deze driemastzeilschoener is door ministerie van Onderwijs Cultuur & Wetenschap erkend als monument van grote cultuurhistorische waarde en echte zeilfanaten dromen dan ook van een avontuurlijke reis met dit monumentale schip.

Educatief programma ontwikkeld
Dit jaar heeft rederij Oosterschelde in samenwerking met JINC Rotterdam een educatief programma ontwikkeld waarbij jongeren uit sociaaleconomische achterstandswijken de mogelijkheid krijgen om mee te varen. Burgemeester Aboutaleb zal deze middag de eerste groep deelnemers aanmonsteren.