Fotoreportage oefening oliebestrijding Waddenzee

Op maandag 4 september is de driedaagse oliebestrijdingsoefening ‘Olie Alert Waddenzee’ afgetrapt. Centraal in deze oefening staat de samenwerking tussen de vele partijen die met oliebestrijding te maken kunnen krijgen. Bekijk de foto’s van de oefening op 4 september. Bestuurders van de noordelijke veiligheidregio’s, de waddeneilanden en Rijkswaterstaat hebben droog geoefend met verschillende olierampscenario’s. Adviseurs hebben live meegekeken. Tekst gaat verder onder de fotoreportage.

Stel je voor: twee vrachtschepen komen met elkaar in aanvaring op de Noordzee, ter hoogte van Den Helder. De bodemtanks raken leeg en uit de schepen lekt een forse hoeveelheid olie in zee. De olie dreigt via het zeegat tussen Den Helder en Texel de Waddenzee op te stromen: een ernstige bedreiging voor dit unieke en kwetsbare natuurgebied. Zeker wanneer de olie de oevers en droogvallende platen bereikt.

Wie is verantwoordelijk?
Iedereen die betrokken is bij het Waddengebied wil iets doen. Maar wie is eigenlijk verantwoordelijk voor de aanpak van deze dreigende olieramp? En wie hakt de knopen door? De burgemeester van Den Helder? Die van Texel? Of Rijkswaterstaat als beheerder van de Waddenzee? Om goed voorbereid te zijn op een mogelijke olieramp, oefenden veel bij het Waddengebied betrokken bestuurders vandaag de besluitvorming aan de hand van diverse scenario’s. Daarbij kwamen complexe dilemma’s aan bod waarbij snel beslissingen moeten worden genomen, om een ramp te voorkomen.

Oefenen houdt scherp
Ook Sieben Poel, Hoofdingenieur-directeur bij Rijkswaterstaat Noord-Nederland, kijkt tevreden terug op de oefening. “Oefenen houdt ons scherp en laat zien dat het bestrijden van olie niet zo eenvoudig is in de Waddenzee. Er zijn veel partijen betrokken en iedereen wil graag iets inbrengen. Dat vraagt om veel afstemming. Door te oefenen leren we elkaar ook beter kennen als persoon. Daardoor weten we elkaar straks nog beter te vinden, als het er echt om gaat.”

Oefenen op zee
Dinsdag 5 september vervolgt Rijkswaterstaat de driedaagse oefening op de Noordzee en in het zeegat bij Texel. Met natuurlijk oefenmateriaal wordt gesimuleerd dat daar daadwerkelijk olie vrijkomt na een aanvaring op zee. De betrokken schepen – uitgerust met veegarmen en oliekerende schermen – oefenen in diverse formaties.


View on Twitter.