Hogere doorvaarthoogte Albertkanaal met vernieuwde bruggen

Albertkanaal. Foto: Rijkswaterstaat.

De Vlaamse Waterweg nv heeft op 31 augustus de nv Via T Albert aangesteld om 7 bruggen over het Albertkanaal te herbouwen. De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt een bottleneck voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. Het gaat om de bruggen in Eigenbilzen, Zutendaal, Stokrooie, Kwaadmechelen Zwartenhoek, Eindhout, Geel-Stelen en Herentals-Lier. De hogere doorvaarhoogte verhoogt het rendement van de binnenvaart en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart.

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Bovendien krijgt ook Short Sea Shipping op het Albertkanaal zo betere kansen krijgen.

“Tegen 2030 verwachten we een aanzienlijke groei van het goederenvervoer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Nóg meer extra vracht vervoeren over de weg is geen optie. Vandaar investeren we stevig in alternatieven zoals onze waterwegen. Door de bruggen over het Albertkanaal te verhogen, bieden we ondernemers een aantrekkelijk alternatief voor het vrachtwagentransport”, aldus Weyts.

Beide partijen hebben hiermee een publiek-private samenwerkingsovereenkomst getekend voor zowel het ontwerp, de bouw, de financiering alsook het 30-jarige onderhoud van 7 bruggen over het Albertkanaal.

Op dit moment zijn beschikken al 31 bruggen over een verhoogde doorvaart en zijn een aantal projecten in uitvoering. “Met deze aanstelling houdt De Vlaamse Waterweg nv het project voor het verhogen van de bruggen op schema”, aldus ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder en Frieda Brepoels, voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv.
De bouwwerkzaamheden gaan vrijwel direct van start de verwachting is dat alle bruggen voor mei 2020 klaar zijn. In overleg met de nutsmaatschappijen worden alle kabels en leidingen verplaatst. De Vlaamse Waterweg nv en Via T Albert hebben de insteek om de werkzaamheden uit voeren met zo min mogelijk overlast. Dit gaat in overleg met de gemeenten en stakeholders.

Lees meer informatie over de verschillende bruggen op www.vlaamsewaterweg.be/opwaardering_albertkanaal.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >