40e editie Wereldhavendagen van start

Alle kinderen samen met Ahmed Aboutaleb, Rob Verkerk en Allard Castelein. Foto: Anne Reitsma

Donderdagmiddag is het formele startsein gegeven voor de 40e editie van de Wereldhavendagen. Het startsein werd gegeven door de Burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb, Commandant Zeestrijdkrachten Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en de CEO van het Havenbedrijf Rotterdam, Allard Castelein aan boord van Zr. Ms Karel Doorman. 

Speciaal in het teken van de 40e editie van de Wereldhavendagen, stonden de drie stil bij verleden, heden en de toekomst van de Wereldhavendagen. Burgemeester Aboutaleb sprak daarbij over de band tussen de haven en de stad, waarbij de Wereldhavendagen de verbindende schakel is: “Zonder de haven zou deze stad nooit zijn geworden, tot wat het nu is.”

Generaal Verkerk benadrukte het belang van de bescherming van wereldwijde handelsroutes over zee, zodat de haven van Rotterdam goed kan blijven functioneren: “Nederland is als handelsland sterk afhankelijk van de vrije handelsroutes over zee. We moeten blijven investeren om die routes open te houden.”

Allard Castelein, van het Havenbedrijf Rotterdam, keek vooruit naar de toekomst van de haven: “De grootste uitdagingen voor onze haven zijn de digitalisering en de energietransitie. Jonge mensen die samen met ons die uitdaging aan willen gaan, zijn van harte welkom om bij ons te komen werken.” Hij benadrukte daarbij dat de Wereldhavendagen een uitstekende gelegenheid zijn, om jongeren in contact te brengen met de haven.

Met het luiden van een scheepshoorn van Zr.Ms. Karel Doorman is het startsein gegeven
Bij de formele openingshandeling werden de autoriteiten bijgestaan door 40 Rotterdamse schoolkinderen, die symbool staan voor de toekomst van het grootste maritieme evenement en de haven van Rotterdam. Met het luiden van een scheepshoorn van Zr.Ms. Karel Doorman werd samen met hen het formele startsein gegeven voor het evenement, dat van vrijdag tot en met zondag plaatsvindt. Publiekstrekkers zijn daarbij onder andere het zware-lading-schip BigRoll Baffin en Zr.Ms. Karel Doorman. Op zaterdagavond vindt een muzikaal programma op de Nieuwe Maas plaats, waarbij wereldartiesten als Level 42 vanaf het water optreden.

Het evenement vindt voor een groot gedeelte plaats op de kades rond de Erasmusbrug, daarnaast zijn excursies naar de haven, festiviteiten in de stad en activiteiten in andere havengedeeltes. De Wereldhavendagen is het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van Europa’s grootste haven: Rotterdam.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Themaweekend ‘Stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids.

Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/stoomweekend

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >