IJbreker vaart in recordtijd noordwestelijke doorvaart

Alaska. Foto: Pixabay.

In 24 dagen tijd is de Finse ijsbreker MSV Nordica vanuit Vancouver in Canada naar Groenland gevaren, zo meldt NOS. Niet eerder heeft een schip zo vroeg in het jaar de noordwestelijke doorvaart voltooid. Het vorige record was in 2008 blijkt uit archieven van het Canadese ministerie van Visserij.

Een groot deel van het jaar is de vaarroute tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bevroren. In de zomermaanden smelt de ijslaag en door de opwarming van de aarde gebeurt dit steeds vroeger in het jaar. Zo’n 10 jaar geleden bestond deze doorvaart nog niet. Een aangepaste olietanker voer in 1968 voor het eerst in de zomermaanden langs de noordkust van Amerika. Maar een jaar later mislukte de reis.

Vooralsnog blijft de passage een uitdaging voor conventionele schepen en worden de bevroren waterwegen gemeden. Maar toerisme en andere vormen van economische ontwikkeling zijn al aan de gang meldt nydailynews.com.

In 1903 voer de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen deze reis in 3 jaar tijd. Zijn schip raakte in die periode een paar keer vastgevroren.

Het ijs wordt steeds dunner boven Canada en Alaska en daar profiteren steeds meer schepen van.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >