IJbreker vaart in recordtijd noordwestelijke doorvaart

Alaska. Foto: Pixabay.

In 24 dagen tijd is de Finse ijsbreker MSV Nordica vanuit Vancouver in Canada naar Groenland gevaren, zo meldt NOS. Niet eerder heeft een schip zo vroeg in het jaar de noordwestelijke doorvaart voltooid. Het vorige record was in 2008 blijkt uit archieven van het Canadese ministerie van Visserij.

Een groot deel van het jaar is de vaarroute tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Oceaan bevroren. In de zomermaanden smelt de ijslaag en door de opwarming van de aarde gebeurt dit steeds vroeger in het jaar. Zo’n 10 jaar geleden bestond deze doorvaart nog niet. Een aangepaste olietanker voer in 1968 voor het eerst in de zomermaanden langs de noordkust van Amerika. Maar een jaar later mislukte de reis.

Vooralsnog blijft de passage een uitdaging voor conventionele schepen en worden de bevroren waterwegen gemeden. Maar toerisme en andere vormen van economische ontwikkeling zijn al aan de gang meldt nydailynews.com.

In 1903 voer de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen deze reis in 3 jaar tijd. Zijn schip raakte in die periode een paar keer vastgevroren.

Het ijs wordt steeds dunner boven Canada en Alaska en daar profiteren steeds meer schepen van.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >