Meer behoefte aan flexibiliteit in de zeevaart

Delta Marine Crewing tijdens MOCE.

“Wat de arbeidsmarkt ook gaat doen, het wordt alleen maar flexibeler. Niet alleen aan de kant van reders is er meer vraag naar flexibiliteit, ook zeevarenden hebben hier steeds meer behoefte aan.” Wij spraken met Jack Zeijderveld, eigenaar van Delta Marine Crewing uit Vlissingen.

De dip in crewing lijkt te zijn geweest
“Gelukkig begint het werk bij rederijen weer langzaam toe te nemen. De dip lijkt te zijn geweest, maar het blijven zware tijden. Reders hebben daarom meer behoefte aan flexibele krachten. Als er werk is, hebben ze, soms ad hoc, mensen nodig. Echter als projecten aflopen, willen ze afschalen. Dat is bij uitstek wat wij doen.” Met een klein team bemiddelt Delta Marine Crewing dagelijks ruim honderd man op zee. “Onze hoofdfocus is Nederlandse zeevarenden bij uiteenlopende reders plaatsen, maar wij kunnen alle nationaliteiten, ook in grote aantallen leveren”, vertelt Zeijderveld.

Alle generaties op elk niveau in hun carrière
Dat reders meer behoefte hebben aan flexibiliteit komt niet als verassing. Het feit dat steeds meer zeevarenden ook behoefte aan die flexibiliteit is een interessantere ontwikkeling. “Op de eerste plaats is er de jongere generatie die net van school komt. Zij weten niet altijd goed waar hun kansen liggen of voorkeur naar uit gaat. Beginnen bij een bemiddelingsbureau is dan een goede uitkomst. Op deze manier kunnen zij met verschillende schepen in aanraking komen.” Ook oudere generaties kiezen vaker voor werken via een bemiddelaar. “Wij komen alle generaties op elk niveau in hun carrière tegen. Zo hebben wij ook een aantal gepensioneerden met heel veel ervaring. Zij hoeven het niet meer te doen voor het geld, maar vinden het vooral erg leuk om te varen.”

Verwachtingen uitspreken
En dat is volgens Zeijderveld het belangrijkste. “De belangrijkste voorwaarde voor ons is dat je er echt zin in hebt. Natuurlijk is salaris ook belangrijk, een eerlijk loon voor het werk. Mensen moeten geen beroepskeuze maken omdat het goed verdient, maar omdat ze het ook echt leuk vinden om te doen.” Delta Marine Crewing probeert hierachter te komen tijdens een op een gesprekken met nieuwe medewerkers. “Tijdens zo’n gesprek vragen wij ook waar zijn of haar voorkeur naar uit gaat. Aan ons de taak om te ontdekken of iemand daar ook past. Op een sleper of baggerschip heerst bijvoorbeeld een hele andere mentaliteit in vergelijking met een koopvaardijreder. Daarnaast worden ook de verwachtingen naar elkaar uitgesproken, zodat daar geen onduidelijkheden over bestaan. Het is belangrijk dat de werknemer ons erop vertrouwt dat wij echt voor hem of haar aan de slag gaan.”  

Een tekort aan personeel
Als wij vragen wat Zeijderveld van de toekomst verwacht, denkt hij kort na. “Het is altijd gevaarlijk om de toekomst te voorspellen, maar ik denk echt dat we weer naar een periode gaan waar we te maken krijgen met een tekort aan personeel op schepen. Daarom zijn wij ook internationaal ons netwerk aan het uitbreiden met verschillende vestigingen in het buitenland. Als de markt verder toeneemt, zijn wij er klaar voor. ”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Themaweekend ‘Stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids.

Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/stoomweekend

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >