Rusland moet 5,4 miljoen euro betalen voor Arctic Sunrise

Arctic Sunrice. Foto: Greenpeace.

Rusland moet een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro betalen aan Nederland vanwege de zaak van de Arctic Sunrise, het schip van Greepeace. Dat maakte het arbitraal tribunaal op 18 juli bekend. In 2015 oordeelde het tribunaal al dat Rusland onrechtmatig handelde toen het in 2013 het Greenpeace-schip vastlegde en de bemanning arresteerde. 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is tevreden met de definitieve uitspraak van het arbitraal tribunaal in de zaak over de Arctic Sunrise. Nederland heeft Rusland inmiddels gevraagd het bedrag te betalen.

De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie
Koenders: “De uitspraken maken duidelijk dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie. De uitspraken dragen bij aan de ontwikkeling van de internationale rechtsorde, in het bijzonder het zeerecht en de vrijheid van meningsuiting.”

Rusland dient de uitspraak te respecteren
Koenders benadrukt dat de uitspraak juridisch bindend is: “Rusland dient de uitspraak te respecteren. We gaan er dan ook van uit dat Rusland gevolg aan de uitspraak zal geven.” De vordering van Nederland op Rusland verloopt niet en zolang deze niet is voldaan moet er rente over worden betaald.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >