Rusland moet 5,4 miljoen euro betalen voor Arctic Sunrise

Arctic Sunrice. Foto: Greenpeace.

Rusland moet een schadevergoeding van 5,4 miljoen euro betalen aan Nederland vanwege de zaak van de Arctic Sunrise, het schip van Greepeace. Dat maakte het arbitraal tribunaal op 18 juli bekend. In 2015 oordeelde het tribunaal al dat Rusland onrechtmatig handelde toen het in 2013 het Greenpeace-schip vastlegde en de bemanning arresteerde. 

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is tevreden met de definitieve uitspraak van het arbitraal tribunaal in de zaak over de Arctic Sunrise. Nederland heeft Rusland inmiddels gevraagd het bedrag te betalen.

De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie
Koenders: “De uitspraken maken duidelijk dat schepen in internationale wateren niet zomaar kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. De Arctic Sunrise maakte gebruik van het recht op demonstratie. De uitspraken dragen bij aan de ontwikkeling van de internationale rechtsorde, in het bijzonder het zeerecht en de vrijheid van meningsuiting.”

Rusland dient de uitspraak te respecteren
Koenders benadrukt dat de uitspraak juridisch bindend is: “Rusland dient de uitspraak te respecteren. We gaan er dan ook van uit dat Rusland gevolg aan de uitspraak zal geven.” De vordering van Nederland op Rusland verloopt niet en zolang deze niet is voldaan moet er rente over worden betaald.”

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >