Havenbedrijf en Zeehavenpolitie controleren pleziervaart

De pleziervaart krijgt deze zomer te maken met meer controles op het gebruik van alcohol in de Rotterdamse haven. Dat komt omdat Havenbedrijf Rotterdam en de Zeehavenpolitie deze zomer intensiever samen de recreatievaart controleren. Daardoor kan er meer, efficiënter en structureel op het gebruik van alcohol worden gecontroleerd.

Het doel van de actie is vooral de pleziervaart te wijzen op het veilig varen door de haven. Hoe vaar je goed met de beroepsvaart samen, hoe bereid je je reis voor en hoe ga je veilig op reis“, aldus havenmeester René de Vries. “De controles vinden plaats in het stadsgebied. Daar vaart zowel beroeps- als recreatievaart. Voor de recreatievaart geldt; hou stuurboord wal! Daar schuilt het grootste gevaar in combinatie met niet achterom kijken”, aldus districtschef Jan Janse, commissaris Zeehavenpolitie.

Er is steeds meer pleziervaart in de haven. Het Havenbedrijf en de Zeehavenpolitie werken samen om de veiligheid te handhaven.

Betere controle op alcohol
Zowel de Zeehavenpolitie als het Havenbedrijf zal een patrouillevaartuig en een Rhib inzetten. De Rhib wordt gebruikt om snel contact te krijgen met de vaarweggebruikers en het patrouillevaartuig om proces verbaal op te maken en extra controles uit te voeren. Door de samenwerking kan er beter op het gebruik van alcohol worden gecontroleerd, omdat het Havenbedrijf daartoe niet bevoegd is. De Zeehavenpolitie en het Havenbedrijf zullen ook afzonderlijk controles uitvoeren Bij grote twijfel schakelt het Havenbedrijf als het alleen inspecteert de Zeehavenpolitie in om een alcoholcontrole uit te voeren. Voor alcohol achter het roer op het water geldt dezelfde limiet als voor alcohol achter het stuur op de weg.

Top 5 overtredingen
1.         Niet stuurboord wal houden
2.         Verkeerd/geen vaarbewijs
3.         Varen in havenbekkens
4.         Niet haaks oversteken
5.         Te veel alcohol