‘Varen doe je Samen!’ bestaat deze zomer 10 jaar 

Deze zomer bestaat ‘Varen doe je Samen!’ (VDJS) 10 jaar. Tijdens de HISWA in september 2007 werd het convenant getekend waarmee de deelnemende partijen met elkaar afspraken gezamenlijk te zorgen voor eenduidige communicatie over de veiligheid op het water voor beroeps- en recreatievaart. De boodschap is na 10 jaar nog steeds hetzelfde: “Houd rekening met elkaar”, aldus Rowena van der Maat, projectleider van VDJS.  

Naast dat de boodschap van VDJS in 10 jaar hetzelfde is gebleven, zijn er vandaag de dag ook andersoortige aandachtspunten. Van der Maat: “De marifooncommunicatie tussen recreatievaart en beroepsvaart kan nog verbeterd worden. De binnenvaart is zich er niet altijd van bewust dat ook steeds meer pleziervaart een marifoon aan boord heeft en deze (verplicht) uitluistert. Daarnaast zijn de schepen groter geworden en vanuit de pleziervaart krijgen we te maken met nieuwe soorten watersport.”

Over het project ‘Varen doe je Samen!’ 
Het gaat om een landelijk samenwerkingsproject van de provincies, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, Port of Amsterdam, Port of Rotterdam, Koninklijke BLN-Schuttevaer, KNRM, Reddingsbrigade, ANWB, HISWA Vereniging, Platform Waterrecreatie, Sportvisserij Nederland, Waterrecreatie Nederland en het Watersportverbond. Naast voorlichting over de veiligheid, voorzorgsmaatregelen, nieuwe wet- en regelgeving, zijn mogelijke gevaarlijke situaties beschreven in knooppunten. Deze veilige adviesroutes zijn gebundeld in de zgn. knooppuntenboekjes en zijn digitaal beschikbaar. Kijk voor meer informatie op www.varendoejesamen.nl.

10-jarig bestaan tijdens HISWA te water
Tijdens de HISWA te water-beurs, die plaatsvindt van 29 augustus tot en met 3 september bij de Amsterdam Marina aan de NDSM-werf, wordt op een feestelijke manier aandacht besteed aan het jubileum. Watersporters zijn welkom voor praktische tips. Meer informatie over ‘Varen doe je Samen!’ kun je vinden op www.varendoejesamen.nl of download de ‘Varen doe je Samen!’ App via Android of ITunes.