Nog geen verbod op stookolie in de scheepvaart

Foto: Pixabay.

Tijdens een conferentie van International Maritime Organisation (IMO) is er wederom geen beslissing genomen over een mogelijk verbod op stookolie in de scheepvaart. Een beslissing werd uitgesteld, zo meldt EenVandaag.

“De vervuilde scheepvaart is een groot probleem”, zegt Dan Veen tegen EenVandaag, deskundige op het gebied van internationale scheepvaart. “Er zijn heel veel schepen en ze zijn nogal vies. In totaal zijn er zo’n 100.000 schepen per dag op pad. Deze schepen verbruiken gemiddeld 50.000 tot 70.000 liter brandstof.” Volgens Veen is de stookolie waar de schepen op varen giftig. “Er zitten stoffen in zoals asfaltenen en zwavel. Toch gebruiken bijna alle schepen de stookolie omdat het behoorlijk goedkoop is.”

“In april 2018 wordt er opnieuw gepraat over een mogelijk verbod”
Onder andere Canada, de VS, Duitsland en Nederland zijn voor een mogelijk verbod op stookolie, vooral in het noordpoolgebied. Toch zag Eelco Leemans van Clean Artic Alliance, aanwezig in Londen, ook wel een paar kleine lichtpuntjes. “Er is afgesproken dat er in april 2018 opnieuw wordt gepraat over een mogelijk verbod.” Hoewel het ambitieus lijkt, gelooft Leemans echt in de mogelijkheid in 2020 stookolie uit het noordpoolgebied te verbannen. “Een wereldwijd verbod daarentegen is echt nog heel ver weg. Ik zie niet eens een datum waarop dat zou moeten ingaan.”

Lees het gehele artikel op EenVandaag

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >