Willemshaven Harlingen onderdeel van Light Challenge 2018

De gemeente Harlingen wordt deelnemer aan de Light Challenge 2018. De Light Challenge is een ontwerpwedstrijd voor studenten van het MBO en universiteiten. Zij ontwerpen in teamverband nieuwe lichtconcepten. De deelnemende studenten moeten tijdens de Light Challenge op innovatieve wijze nadenken over nieuwe lichtconcepten op de Willemshaven. Wethouder Le Roy is trots dat de deelnemende teams met de Willemshaven aan de slag gaan.

Verlichting aan de randen van het Wad
De gemeente Harlingen werkt al jaren aan de verduurzaming van haar verlichting en het tegengaan van lichtvervuiling in het buitengebied. Ondertussen is het grootste deel van de verlichting in het buitengebied vervangen voor duurzame LED verlichting met veel minder lichtvervuiling.

“Het is van groot belang dat we hier werken met innovatieve verlichting”
Wethouder Le Roy: “De gemeente is bezig de Willemshaven op te waarderen tot een prachtige verblijfplaats voor inwoners en bezoekers. Omdat het Willemshavengebied aan de rand van de Waddenzee ligt, is het van groot belang dat we hier werken met een innovatieve verlichting. Bezoekers aan het gebied moeten natuurlijk voldoende kunnen zien in het donker, maar dit mag niet ten koste gaan van het Waddenzeegebied. Ik ben dan ook erg enthousiast dat we deelnemen aan de Light Challenge en erg benieuwd met welke oplossingen de studenten gaan komen”.

Over de Light Challenge
De Light Challenge is een innovatieve ontwerpwedstrijd voor straatverlichting. Tijdens de wedstrijd werken gemeenten, bedrijven en het onderwijs samen om te komen tot een nieuw ontwerp. Was de Light Challenge in vorige edities nog gericht op het verbeteren van verlichting in de straat, de editie 2018 is juist gericht op de waarde van duisternis. Het thema voor 2018 is dan ook ‘Feel the Night’ en sluit zo aan bij Culturele Hoofdstad. ’Feel the Night’ wil zo veel mogelijk mensen wijzen op de schoonheid van de nacht en het tegengaan van onnodige lichtvervuiling. Architect en projectleider van ‘Feel the Night’ Nynke Rixt Jukema wordt nauw betrokken bij de Light Challenge 2018.