MIWB is eerste met ijsvaartcursussen in Arctische wateren

De ijsvaartcursussen voor rederijen van het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) zijn gecertificeerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Het MIWB is daarmee het eerste trainingsinstituut in Nederland waar deze cursussen gevolgd kunnen worden.

International Code for ships operating in Polar waters
Afhankelijk van het vaargebied en de ijscondities in een gebied, en ter bescherming van maritieme risico’s zijn er verschillende internationale wetten voor schepen. In Arctische wateren geldt de International Code for ships operating in Polar waters (Polar Code). Door deze ‘Polar code’ worden aanvullende trainingen geëist om veilig in dit gebied te mogen varen. Hierdoor sturen rederijen hun bemanning verplicht op cursus voor een aanvullende training op dit specifieke expertisegebied.

Zoveel mogelijk inspelen op de situatie van de desbetreffende rederij
Afgelopen tijd hebben verschillende rederijen al cursussen bij de Terschellinger zeevaartschool gevolgd. Bij de uitvoering van de cursussen wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de situatie van de desbetreffende rederij. Naast de benodigde theorie wordt er veel gebruikt gemaakt van de beschikbare simulatoren op het trainingscentrum.

IJsvaartcursussen sinds 2003
Het MIWB verzorgt al sinds 2003 ijsvaartcursussen voor diverse rederijen en is internationaal altijd sterk betrokken geweest bij de ontwikkeling van de standaarden op dit gebied. De laatste jaren is ook veel ervaring opgedaan met het geven van trainingen voor de poolgebieden.

Al jaren staat het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB) bekend als baken van kennis in de maritieme wereld. Het MIWB is verbonden aan het instituut Techniek van NHL Hogeschool.

Kijk voor cursussen op www.miwb.nl/cursussen