Prins Maurits opent ‘Tocht naar Chatham’ in Rijksmuseum

Willem Schellinks, Het verbranden van de Engelse vloot bij Chatham, juni 1667, tijdens de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665-1667), ca. 1667-1678. Rijksmuseum, Amsterdam

Prins Maurits opent op 19 juni de presentatie ‘Tocht naar Chatham’ in het Rijksmuseum, ter gelegenheid van de viering van 350 jaar ‘Tocht naar Chatham’. In de collectie van het Rijksmuseum bevindt zich sinds 1883 hèt pronkstuk van het schip, de spiegelversiering van de ‘Royal Charles’. 

Op 19 juni 1667, precies 350 jaar geleden, voerde admiraal Michiel de Ruyter een verrassingsaanval uit op de Engelse vloot die bij de marinewerf Chatham voor anker lag. De Engelse marineschepen werden grotendeels vernietigd en het vlaggenschip ‘Royal Charles’ werd als oorlogstrofee naar Nederland meegevoerd.

Zowel in Nederland als in Engeland wordt de Tocht naar Chatham herinnert. Vanaf 8 juni vinden in de Britse plaats Chatham tal van evenementen plaats. Vanaf 19 juni wordt aan de expeditie in Nederland aandacht gegeven met o.a. presentaties in het Rijksmuseum, het Marinemuseum in Den Helder en het Zeeuws maritiem museum muZEEum in Vlissingen, twee symposia, lezingen en activiteiten voor scholen (SnapChatham). Aan de organisatie van de herdenking werken meer dan dertig organisaties mee waaronder de Chatham Historic Dockyard Trust, de Koninklijke Marine, Stichting Michiel de Ruyter en Het Scheepvaartmuseum.

Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum beschikt over de grootste en meest aansprekende collectie Chatham-gerelateerde objecten, waaronder de spiegelversiering van het buitgemaakte Engelse vlaggenschip Royal Charles en de gouden bokaal die door de dankbare Staten van Holland aan De Ruyter werd overhandigd. Deze objecten zijn vanaf 20 juni tot en met 12 november 2017 te zien in de presentatie Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum.

Evenementen in Chatham
In Chatham wordt op 8 juni uit een vlootschouw gehouden en zijn er gedurende twee weken allerlei culturele evenementen. Ook wordt een tentoonstelling geopend in de Historic Dockyard Chatham. Aan deze tentoonstelling werkt het Rijksmuseum mee in de vorm van vier bruiklenen: een lettertas van Michiel de Ruyter; een tekening van De Ruyters vlaggenschip De Zeven Provinciën door Willem van de Velde (I); een gravure van de verovering van het Engelse vlaggenschip Royal Charles door Matthias de Sallieth (1667) en een portret van Cornelis de Witt (1623-1672) door Jan de Baen.

Symposium in bijzijn van Prins Maurits
De presentatie Tocht naar Chatham in het Rijksmuseum opent op 19 juni met een symposium over de historische achtergronden van de tocht en de herinneringscultuur die daar uit is voortgekomen. Het symposium wordt bijgewoond door Prins Maurits, de Britse ambassadeur in Nederland Sir Geoffrey Adams en de Nederlandse ambassadeur in Londen Simon Smits, Commandant Zeestrijdkrachten luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk en kolonel James Phillips van de Royal Navy.

Voor aanmelding en meer informatie over het symposium

De presentatie en het symposium over de Tocht naar Chatham worden mede mogelijk gemaakt door het Scato Gockinga Fonds/Rijksmuseum Fonds en het Vaderlandsch Fonds ter Aanmoediging van ‘s-Lands Zeedienst.

NB. Het verschil in herdenkingsdata in Engeland en Nederland komt voort uit het verschil in kalenders die in Engeland (Juliaans) en Nederland (Gregoriaans) vroeger werden gehanteerd. Hierdoor was in 1667 het verschil opgelopen tot tien dagen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →