Beroemde zeeslagen te zien in Marinemuseum Den Helder

Op zaterdag 17 juni opent het Marinemuseum in Den Helder de nieuwe tentoonstelling ‘Zeeslag!’. In deze tentoonstelling beleven de bezoekers de vaartocht met de opvarenden van twee belangrijke zeeslagen die in 2017 herdacht worden: de Tocht naar Chatham (1667) en de Slag in de Javazee (1942).

De Tocht naar Chatham wordt dit jaar ook groots herdacht in Engeland. De Slag in de Javazee werd op 27 februari herdacht. Eind 2016 was de Slag veel in het nieuws omdat tijdens een duikexpeditie bleek dat de scheepswrakken van de Nederlandse schepen die in de strijd ten onder zijn gegaan verdwenen waren.

Michiel de Ruyter is bekend geworden door zijn glorieuze overwinningen. Karel Doorman treft een ander lot. Hij sneuvelt tijdens de Slag in de Javazee. De levensverhalen van deze helden staan symbool voor het onzekere lot van zeelieden in oorlogstijd.

In de tentoonstelling worden de bezoekers mee genomen in het verhaal van Thijs Thijszoon en Joris Janszoon, opvarenden van het schip De Vreede. De Slag in de Javazee maakt de bezoeker mee aan de hand van Alex Moorman (ziekenverpleger op Hr.Ms. De Ruyter) en Ru Crommelin (oudste officier op de Hr.Ms. Kortenaer).

Van de bezoeker die de Tocht naar Chatham meebeleeft wordt participatie gevraagd. Zo moet er geroeid worden om Fort Sheerness te bereiken en moet de Engelse vloot in brand worden gestoken.

Het tentoonstellingsgedeelte over de Slag in de Javazee staat in het teken van het herdenken van de Slag, waarbij 918 opvarenden van Nederlandse schepen omkwamen. Er zijn diverse objecten afkomstig uit de scheepswrakken van de kruisers Hr.Ms. De Ruyter en Hr.Ms. Java te zien en de scheepsbel van de kruiser de Ruyter neemt een centrale plek in de tentoonstelling.

Zaterdag 17 juni gratis toegang
Aan de tentoonstelling is een website gekoppeld: www.918keerherdacht.nl. Net als in de tentoonstelling zelf wordt op deze plek steeds een andere overleden opvarende herdacht. Ook kan op de website gezocht worden op naam. Zaterdag 17 juni is het Marinemuseum van 10.00 tot 17.00 uur gratis geopend. De Marinierskapel der Koninklijke Marine geeft van 14.00 tot 15.15 uur een concert op het terrein van het museum.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >