Visserij biedt petitie aan in Brussel tegen aanlandplicht

Foto: Pixabay

Op 30 mei hebben vissers een petitie met 23.000 handtekeningen aangeboden aan het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel. Sinds vorig jaar moeten vissers van de Europese Commissie hun ongewenste bijvangst aan wal brengen om het ecosysteem te laten herstellen en om de visserij te stimuleren om selectiever te vissen. Deze aanlandplicht is volgens de vissers ‘het einde van de kottervisserij’.

De aanlandplicht is geleidelijk ingevoerd sinds 2015 en geldt voor alle vissers in 2019. De aanlandplicht geldt alleen voor vissen waar een quotum voor is. Hoe meer bijvangst hoe minder ruimte er is voor de vis die verkocht kan worden op de visafslag.

Selectief vissen is lastig 
Volgens de kottervisserij is het lastig om selectief te vissen omdat zij bodemvissen vangen, deze soorten liggen tussen allerlei andere soorten vis op de bodem zoals zeesterren, krabben en garnalen.

Nathalie Steins, visserijdeskundige aan de Wageningen Universiteit & Research zegt tegen Trouw dat er nog geen uitgebreid onderzoek in gedaan of aanlandplicht beter of slechter is voor het ecosysteem.

Afgelopen jaar heeft de kottervisserij de hoogste winst ooit gedraaid, mede door de lage olieprijs en hoge prijs voor vis. Irene Kingma van de haaien- en roggenvereniging NEV “Dit zou dan ook het moment zijn om serieus te investeren in een duurzame, selectieve Noordzeevisserij.”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >