Visserij biedt petitie aan in Brussel tegen aanlandplicht

Foto: Pixabay

Op 30 mei hebben vissers een petitie met 23.000 handtekeningen aangeboden aan het Europees Parlement en de Europese Commissie in Brussel. Sinds vorig jaar moeten vissers van de Europese Commissie hun ongewenste bijvangst aan wal brengen om het ecosysteem te laten herstellen en om de visserij te stimuleren om selectiever te vissen. Deze aanlandplicht is volgens de vissers ‘het einde van de kottervisserij’.

De aanlandplicht is geleidelijk ingevoerd sinds 2015 en geldt voor alle vissers in 2019. De aanlandplicht geldt alleen voor vissen waar een quotum voor is. Hoe meer bijvangst hoe minder ruimte er is voor de vis die verkocht kan worden op de visafslag.

Selectief vissen is lastig 
Volgens de kottervisserij is het lastig om selectief te vissen omdat zij bodemvissen vangen, deze soorten liggen tussen allerlei andere soorten vis op de bodem zoals zeesterren, krabben en garnalen.

Nathalie Steins, visserijdeskundige aan de Wageningen Universiteit & Research zegt tegen Trouw dat er nog geen uitgebreid onderzoek in gedaan of aanlandplicht beter of slechter is voor het ecosysteem.

Afgelopen jaar heeft de kottervisserij de hoogste winst ooit gedraaid, mede door de lage olieprijs en hoge prijs voor vis. Irene Kingma van de haaien- en roggenvereniging NEV “Dit zou dan ook het moment zijn om serieus te investeren in een duurzame, selectieve Noordzeevisserij.”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >