Jaaroverzicht Wadden in Beeld 2016 beschikbaar

Het jaaroverzicht Wadden in Beeld 2016 is gepubliceerd en aangeboden aan Bas Eenhoorn, voorzitter van het Regiecollege Waddengebied. Het jaaroverzicht geeft een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van de levende natuur, het beheer en het gebruik van werelderfgoed Waddenzee over het jaar 2016.

Over veel onderwerpen worden langjarige cijferreeksen gepresenteerd, waardoor trends zichtbaar worden. Deze keer is er ook informatie opgenomen over maatschappelijk en economisch gebruik. Deze ‘signalen vanuit het beheer’ vormen een belangrijke bron van informatie voor het bijstellen en aanscherpen van de gemeenschappelijke basismonitoring in de Waddenzee.

Samenwerking beheerders
Het doel van de gezamenlijke beheerders is om binnen enkele jaren op te treden ‘als ware zij één beheerder’. In Wadden in Beeld 2016 wordt onder meer melding gemaakt van samenwerking tussen natuurorganisaties en overheden via gezamenlijke beheerplannen, voorbereiding op eventuele calamiteiten en de organisatie van werkgemeenschappen met onderzoekers en gebruikers. Heel tastbaar is het gebruik van elkaars schepen, de uitwisseling van medewerkers voor specifieke taken, en de aanwezigheid van de wadwachters en de bemanning van de Waddenunit.

Opvallende trends:

Overwegend groei in de waddenzeehavens
Er zit groei in de meeste waddenhavens voor de zeevaart en de visserij. Ook in 2016 zette de al eerder opgaande lijn door in aantallen ontvangen schepen, tonnages overslag, toegevoegde waarde en werkgelegenheid.

Afname broedvogelpopulaties
Het aantal broedparen van de kluut daalt sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Het huidige aantal ligt ver onder de instandhoudingsdoelstellingen die voor Natura 2000 zijn geformuleerd. Ook andere broedvogelpopulaties dalen, vooral die van scholekster, kokmeeuw en noordse stern.

Drempelvorming tussen Ameland en Schiermonnikoog 
In gedetailleerde illustraties van de wadbodem is de drempelvorming te zien van de platen en geulen tussen Ameland en Schiermonnikoog. Een cyclus die zich steeds weer herhaalt en waarin het Westgat zich ook weer vanzelf verdiept. De drempelvorming veroorzaakt bij harde wind en tegenstroom, hoog oplopende golven, die de bruikbaarheid van de geul beperkt.

Wadden in Beeld
Wadden in Beeld is een jaarlijkse uitgave van het Kernteam Basismonitoring van de Samenwerkingsagenda Beheer Waddenzee. Hierin werken samen: het ministerie van I&M/Rijkswaterstaat, het ministerie van EZ, de natuurorganisaties binnen de Coalitie Wadden Natuurlijk, de provincies Groningen, Fryslân en Noord-Holland, de NAM, Groningen Seaports, de Waddenacademie en (voor deze uitgave) de Waddeneilanden, met ondersteuning van het Programma Rijke Waddenzee.

Download het jaaroverzicht Wadden in Beeld 2016 op www.waddenzee.nl.