Damen onderstreept noodzaak van investeringen in de marine

Damen Shipyards Group steunt het rapport ‘De Marine en Marinebouw Cluster – Een ecosysteem onder druk’ van PRC (Policy Research Corporation), zo meldt het bedrijf in een persbericht op 19 mei. Het rapport roept op tot meer investeringen in de Nederlandse marinevloot door middel van zogenaamde ‘Launching Customer’ projecten. Tijdens een bijeenkomst van ondernemingsorganisatie VNO-NCW werd het rapport overhandigd aan de Nederlandse Minister van Defensie: Jeanine Hennis-Plasschaert. Het is opgesteld in opdracht van de brancheorganisaties Stichting Nederland Maritiem Land, Netherlands Maritime Technology en Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid.

Al sinds 1879 heeft Damen een intensieve relatie met de Koninklijke Marine. De afgelopen vijftig jaar heeft Damen acht generaties scheepstypen voor de Koninklijke Marine ontwikkeld en gebouwd. Deze schepen – waaronder fregatten, amfibische schepen en patrouillevaartuigen – tonen niet alleen de nauwe samenwerking tussen Damen en de Koninklijke Marine, maar geven ook weer hoe Nederlandse onderzoeksinstituten bijdragen aan innovatieve input voor de Nederlandse maritieme industrie. Deze betrokkenheid is van onschatbare waarde volgens Damen.

“We zijn erg trots op onze hechte band met Defensie en de Koninklijke Marine – en het moet gezegd worden dat dit mede mogelijk wordt gemaakt door de nauwe samenwerking en de inspanningen van de hele maritieme sector en alle betrokken onderzoeksinstituten in Nederland,” aldus René Berkvens, CEO van Damen.

“Constante en innovatieve overheidsinvesteringen in de Koninklijke Marine zijn van groot belang voor de toekomst van de Nederlandse scheepsbouwindustrie. Dit geldt in het bijzonder voor de partijen die verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling en de bouw van nieuwe, moderne marineschepen. Damen ondersteunt de initiatieven die worden voorgesteld in dit rapport dan ook volledig.”

De gezamenlijke inspanningen van dit maritieme cluster, bestaande uit allerlei bedrijven en onderzoeksinstituten, maken het mogelijk dat de Nederlandse marinevloot een moderne en goed onderhouden vloot blijft.

De publicatie van het rapport is nauw verbonden met de levensverwachting van de bestaande vloot van de Koninklijke Marine; de levensduur van de huidige fregatten, mijnenjagers en onderzeeboten zal in het komende decennium ten einde lopen. Daarnaast neemt het rapport de toenemende globale veiligheidskwesties in acht, evenals maritieme investeringseisen van de NAVO.

De implicaties voor de Nederlandse maritieme cluster gaan verder dan Damen en zelfs tot ver buiten de Nederlandse grenzen. Aan de ene kant zal een toename aan overheidsinvesteringen de positie van de Koninklijke Marine als een bekwame en meegaande zeestrijdkracht versterken. Aan de andere kant  zullen de nieuwe investeringen de Nederlandse maritieme industrie ondersteunen en op die manier zorgen voor een wereldwijde sterke positie van het gehele cluster.