Tocardo zoekt investeerders voor getijdenprojecten

Tocardo Afluitdijk Den Oever installatie. Foto: Tocardo.

Nederland heeft een technologische voorsprong in het opwekken van groene energie uit getij; investeert u mee in dit stukje Hollands Glorie? Getijdenstroom is een nog relatief nieuwe vorm van duurzame energieopwekking met een enorme potentie. De stroming in zeewater, veroorzaakt door de verandering in het getij, zet getijdenturbines (‘onderwaterwindmolens’) aan het draaien en deze turbines zetten de draaiende beweging om in stroom.

De grote voordelen van getijdenenergie zijn de geringe impact op het milieu, de onzichtbaarheid van de turbines, de enorme beschikbare capaciteit en vooral de voorspelbaarheid van de energieopwekking.

Het in Den Oever (NH) gevestigde Tocardo richt zich sinds 2008 in het ontwerpen en produceren van getijde energie turbines. Daarnaast verleent men installatie- en onderhoudsdiensten rondom deze turbines.

In toenemende mate is Tocardo International B.V. actief in de ontwikkeling van getijde energieprojecten middels locatieselectie, haalbaarheidsstudies, Front End Engineering Design (FEED), bouwen van businesscases, en de daaraan gelieerde financiële en operationele aspecten.

Na de fase van productontwikkeling zijn de eerste contracten met afnemers van de turbines getekend.

Tot op heden heeft Tocardo de exclusieve rechten verkregen voor de ontwikkeling van 5 getijdenprojecten in het Verenigd Koninkrijk (Fall of Warness en Isle of Wight), in Canada (Bay of Fundy) en in Nederland (Oosterscheldekering). De verwachting is dat deze projecten binnen de komende 2 tot 5 jaar geïnstalleerd zijn. Totaal worden er circa 245 turbines geïnstalleerd met een energieopwekkend potentieel van 59 Megawatt. Naast bovenstaande projecten heeft men de beschikking over een tiental turbines die operationeel zijn in de Afsluitdijk de Oosterscheldekering en in Orkney.

De vraag naar stroom uit getijde neemt toe en daarmee ook de vraag naar het benodigde werkkapitaal om zowel bovenstaande projecten als de zich in de groeiende pijplijn bevindende projecten te financieren. De overheid werkt aan instrumenten om de MKB sector te stimuleren, vanwege alle procedures en Basel III wetgeving voor de banken wordt financieren steeds lastiger. Nieuwe vormen van financiering zoals uitgifte obligaties zijn een hele belangrijke tool om verder te groeien.

De implementatie van de innovatie hangt altijd sterk af van regeerakkoorden, die voor onze sector de laatste kabinetperiodes niet voldoende waren. Eigenlijk verlangen wij terug naar een systeem zoals onder de SDE+ voor nieuwe technieken. Getijdenenergie vraagt om meer steun vanuit de regering en vanuit investeerders, alleen dan kan Tocardo de voorsprong behouden en deze technologie wereldwijd te vermarkten.

De eerste duizend megawatt wind op zee zijn ook gesubsidieerd, benadrukt Van Breugel: “Pas nu, door succesvolle tenders, gaat de kostprijs van windenergie hard omlaag, waardoor de staat miljarden euro’s in zijn zak houdt. Des te schrijnender dat er geen geld wordt uitgetrokken voor getijdenenergie.” 

“We hebben een technologische voorsprong. Gaan we die nu door overheidsbeleid kwijtraken?”, vraagt de CEO van Tocardo zich af. “Net als bij de windenergie is gebeurd? Nederland is een fantastisch innovatieland, maar helaas zijn we niet zo sterk in de implementatie.” In Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada liggen de concurrenten op de loer. Van Breugel: “Als er niets verandert halen zij ons binnen drie jaar in.”

Investeren in water? Obligatielening 7%
Om het benodigde werkkapitaal van zowel bovenstaande projecten als de zich in de groeiende pijplijn bevindende projecten te financieren, geeft Tocardo International B.V. voor 5 miljoen euro aan obligaties uit. De nominale waarde is 10.000 euro per obligatie. De minimale afname is 10 obligaties. De coupon wordt per jaar voldaan en bedraagt 7%. Gedurende de vijfjarige looptijd van de obligatie is deze verhandelbaar via het handelsplatform van Van Lanschot’s  Equity Management Services.

Online inschrijving mogelijk via de listingsite van Van Lanschot, onderhandsemarkt.nl/tocardo

Introductie-event obligatielening op 29 mei:
Voor geinteresseerde investeerders organiseert Tocardo op maandag 29 mei om 15.00 uur een introductie event in het NEMO Science Museum te Amsterdam. Gedurende dit event belicht CEO Hans van Breugel de achtergronden en de toekomstverwachtingen van Tocardo in relatie tot de uitgifte van de obligatie, CTO Pieter de Haas vertelt u meer over de ontwikkeling van de technologie. U kunt zich aanmelden voor dit introductie event via: obligaties@tocardo.com

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< May 2017 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore WIND Conference

OWC 2017 will focus on the opportunities for the offshore wind sector over the next ten years and beyond. What will upcoming tenders offer the supply chain (short term)? What are the trends and opportunities after 2023? While also tackling subtopics such as cost reduction, innovations, subsidy and cooperation with the oil and gas industries.

https://www.offshore-energy.biz/offshore-wind-conference

read more >

Infodag Koninklijke Instituut voor de Marine

Wil jij het beste uit een team halen en leiding geven bij de Marine? Gaat hierbij geen zee je te hoog? Kom dan op 30 mei naar de Infodag speciaal voor marineofficieren.

Tijdens de infodag aan het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) word je geïnformeerd over alle officiersfuncties bij de Marine. Speciaal voor studenten in de 5e of 6e klas VWO en voor studenten HBO/WO die bijna een diploma op zak hebben. Wil je vlieger bij de Marine worden? Dat kan ook met een HAVO-diploma.

Een studie aan het KIM en een baan als officier bij de Marine gaat verder dan elke reguliere baan of studie. Want zeg nou zelf, wie vaart er met 21 jaar al een Marineschip?

Bij de Marine leer je in een hecht team op te treden, je sport veel en je krijgt snel veel verantwoordelijkheid. Spreekt je dit aan, dan is de infodag aan het KIM echt iets voor jou.

Wist je dat je op veel scholen vrij kan krijgen voor een Infodag als studie/beroeps oriëntatie? Vraag ernaar bij je decaan.

Aanmelden voor de Infodag op werkenbijdefensie.nl.

read more >

Marker Wadden Café met boswachter André Donker op 8 juni

Op donderdag 8 juni wordt er weer een informatieavond georganiseerd, het Marker Wadden Café in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein van Lelystad. Op deze informatie avonden is het publiek uitgenodigd om geïnformeerd te worden en om mee te praten over alles omtrent de bouw van de eilanden Marker Wadden in het Markermeer. Het Marker Wadden Café is een initiatief van Natuurmonumenten en Natuur- en Milieufederatie Flevoland.

Het Marker Wadden Café begint om 20.00 uur en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn en aanmelden is niet nodig.

Programma Marker Wadden Café: 

19.30 uur        Inloop met koffie en thee
20.00 uur       Welkom door Natuur- en Milieufederatie Flevoland
20.05 uur        Gastspreker, boswachter André Donker, over de resultaten van het lopende vogelonderzoek op Marker Wadden. En verslag van zijn natuurobservaties.
20.45 uur        Het laatste nieuws over het project Marker Wadden door projectorganisatie
21.00 uur        Tijd voor vragen

Marker Wadden
Marker Wadden is een uniek project voor de aanleg van de serie natuureilanden in het Markermeer. Het ontwerp verrijkt het Markermeer met natuurlijke oevers. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich op een natuurlijke manier kunnen herstellen. Ook voor de economie zijn Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe en is ‘bouwen met klei en slib’ een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is. In het voorjaar van 2016 is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn opdrachtgever voor het project Marker Wadden, dat uitgevoerd wordt door Boskalis.

Kijk op www.markerwadden.nl voor meer informatie.

read more >

Havenfestival IJmond 17 en 18 juni

Het Havenfestival IJmond vindt dit jaar plaats in het weekend van 17 en 18 juni 2017. Het thema is Rauw aan Zee. Het festival sluit aan op de binnenkomst van de nieuwe haring in de sfeer van vlaggetjesdag.

Er worden rondvaarten georganiseerd en er is een vistafel. Aan de kade komen bijzondere schepen te liggen. Het Havenfestival IJmond is gratis toegankelijk.

www.havenfestivalijmuiden.nl

read more >