Profielwerkstukkenwedstrijd van NISS 2017/2018

Profielwerkstukkenwedstrijd van NISS. Foto: NMT

Zit je in havo 5 of vwo 6 en start je binnenkort met je profielwerkstuk? Kies een spetterend thema voor je profielwerkstuk en win een mooi geldbedrag! Hoe het werkt, dat leggen we je uit in vijf stappen. Het NISS (Nationaal Instituut voor Scheepvaart en Scheepsbouw) organiseert deze Profielwerkstukkenwedstrijd alweer voor de tweede keer met het doel om jongeren zoals jij enthousiast te maken voor de maritieme sector.

Win jij die geldprijs?
De beste drie profielwerkstukken ontvangen een geldbedrag van € 3.000 (winnaar), € 2.000 (2e plek) en € 1.000 (3e plek). De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke vakkundige jury. Mocht je met meerdere personen deelnemen, dan moet je dit bedrag delen.

Stap 1
Kies een onderwerp dat past binnen één van deze vier thema’s:

Winnen op zee. Je kent ze wel, de windmolenparken langs de kust. Heb je je ooit afgevraagd wat voor schepen er nodig zijn om die windmolens te installeren aan de kust en verder op zee? Nederlandse maritieme bedrijven zijn heel goed in het aanleggen en onderhouden van zulke parken, maar kijken ook naar nieuwe markten. Bijvoorbeeld naar het kweken van algen voor voeding en energie.
Voorbeeldvragen: Wat zou een herbestemming kunnen zijn voor bestaande olieplatformen? Hoe kun je onderhoud van windmolens slimmer doen?

Slim & veilig varen. Er zijn veel verschillende soorten schepen, die ingezet worden voor allerlei taken. Bijvoorbeeld voor het transport van containers over de Rijn, het overbrengen van personeel naar offshore platformen of windmolens, het leggen van pijpen voor olie en gas maar ook voor het cruisen langs Caraïbisch gebied. Het is voor maritieme bedrijven belangrijk dat dit op een slimme manier gebeurt tegen lage kosten, maar ook veilig. Schepen worden daarom steeds ‘slimmer’ gebouwd en uitgerust met de nieuwste techniek.
Voorbeeldvragen: Hoe ziet het schip van de toekomst er uit? Hoe kun je onderhoud zo slim maken dat er geen mensen meer aan boord nodig zijn?

Schone Schepen. Vervoer van goederen over water is duurzaam, omdat het een laag energieverbruik heeft per tonkilometer ten opzichte van andere manieren van transport. Toch wil de maritieme sector nog ‘schoner’ werken zodat uitstoot van uitlaatgassen (bijvoorbeeld zwavel, stikstof en fijnstof) minimaal is. Zuinig varen bespaart bovendien brandstof en dat scheelt weer kosten.
Voorbeeldvragen: Hoe zit het emissieloze schip er uit? Kunnen we met andere technieken bestaande schepen schoner laten varen? Waarom varen nog niet alle schepen op duurzame brandstoffen?

Effectieve infrastructuur. Containerschepen, loodsen, terminals, kranen. Als schepen de haven binnen lopen, beginnen er heel veel radartjes te lopen om ervoor te zorgen dat de inhoud van de container snel en zonder veel kosten de plek van bestemming bereikt. Nieuwe technologie zoals Big Data en Internet of Things kunnen hierbij helpen.
Voorbeeldvragen: Hoe kunnen meer goederen over water worden vervoerd zodat verkeer op de weg minder belast wordt? Hoe kun je consumenten inzicht geven in de manier waarop hun producten naar Nederland zijn gekomen?

Stap 2
Laat het door jou gekozen onderwerp goedkeuren door je docent of begeleider.

Stap 3
Nu je aan stap 1 en 2 hebt voldaan kun je officieel deelnemen aan deze wedstrijd! Meld je meteen aan door een mail te sturen naar Sanne de Vleeschhouwer, projectleider van de profielwerkstukkenwedstrijd via vleeschhouwer@maritimetechnology.nl.

Aanmelden kan t/m einde september 2017. Let op:

Plaats in de onderwerpregel ‘Aanmelden profielwerkstukkenwedstrijd NISS’
Vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer, leeftijd, klas, niveau en school
Geef in de email ook aan welk onderwerp je hebt gekozen en wanneer je verwacht het profielwerkstuk in te leveren
Na aanmelding registreren we jouw deelname en ontvang je een bevestiging met meer informatie over de wedstrijd.

Stap 4
Het echte werk kan nu beginnen. Stuit je tijdens het schrijven van je profielwerkstuk op vragen? Wij koppelen je graag aan studenten Maritieme Techniek van de TU Delft die klaarstaan om je verder op weg te helpen. Handig toch?

Stap 5
Zend je profielwerkstuk in en wieweet ben jij straks een mooi geldbedrag rijker!

Bonusprogramma Meet your Peers @Europort
Op 10 november 2017 bieden we je graag een extra portie inspiratie aan tijdens de beurs Europort in Rotterdam. Maak kennis met andere deelnemende scholieren en ontmoet de gaafste maritieme bedrijven die Nederland rijk is. Een uitnodiging ontvang je binnenkort in je mailbox!

De Profielwerkstukkenwedstrijd wordt gecoördineerd door Netherlands Maritime Technology (de brancheorganisatie van scheepsbouwers, toeleveranciers en dienstverleners) in opdracht van het NISS.

Vragen?
Neem voor meer informatie contact op met Sanne de Vleeschhouwer van Netherlands Maritime Technology via T 088 44 51 032 of E vleeschhouwer@maritimetechnology.nl.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op May 17, 2017 met de tags , .

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →