Profielwerkstukkenwedstrijd van NISS 2017/2018

Profielwerkstukkenwedstrijd van NISS. Foto: NMT

Zit je in havo 5 of vwo 6 en start je binnenkort met je profielwerkstuk? Kies een spetterend thema voor je profielwerkstuk en win een mooi geldbedrag! Hoe het werkt, dat leggen we je uit in vijf stappen. Het NISS (Nationaal Instituut voor Scheepvaart en Scheepsbouw) organiseert deze Profielwerkstukkenwedstrijd alweer voor de tweede keer met het doel om jongeren zoals jij enthousiast te maken voor de maritieme sector.

Win jij die geldprijs?
De beste drie profielwerkstukken ontvangen een geldbedrag van € 3.000 (winnaar), € 2.000 (2e plek) en € 1.000 (3e plek). De inzendingen worden beoordeeld door een onafhankelijke vakkundige jury. Mocht je met meerdere personen deelnemen, dan moet je dit bedrag delen.

Stap 1
Kies een onderwerp dat past binnen één van deze vier thema’s:

Winnen op zee. Je kent ze wel, de windmolenparken langs de kust. Heb je je ooit afgevraagd wat voor schepen er nodig zijn om die windmolens te installeren aan de kust en verder op zee? Nederlandse maritieme bedrijven zijn heel goed in het aanleggen en onderhouden van zulke parken, maar kijken ook naar nieuwe markten. Bijvoorbeeld naar het kweken van algen voor voeding en energie.
Voorbeeldvragen: Wat zou een herbestemming kunnen zijn voor bestaande olieplatformen? Hoe kun je onderhoud van windmolens slimmer doen?

Slim & veilig varen. Er zijn veel verschillende soorten schepen, die ingezet worden voor allerlei taken. Bijvoorbeeld voor het transport van containers over de Rijn, het overbrengen van personeel naar offshore platformen of windmolens, het leggen van pijpen voor olie en gas maar ook voor het cruisen langs Caraïbisch gebied. Het is voor maritieme bedrijven belangrijk dat dit op een slimme manier gebeurt tegen lage kosten, maar ook veilig. Schepen worden daarom steeds ‘slimmer’ gebouwd en uitgerust met de nieuwste techniek.
Voorbeeldvragen: Hoe ziet het schip van de toekomst er uit? Hoe kun je onderhoud zo slim maken dat er geen mensen meer aan boord nodig zijn?

Schone Schepen. Vervoer van goederen over water is duurzaam, omdat het een laag energieverbruik heeft per tonkilometer ten opzichte van andere manieren van transport. Toch wil de maritieme sector nog ‘schoner’ werken zodat uitstoot van uitlaatgassen (bijvoorbeeld zwavel, stikstof en fijnstof) minimaal is. Zuinig varen bespaart bovendien brandstof en dat scheelt weer kosten.
Voorbeeldvragen: Hoe zit het emissieloze schip er uit? Kunnen we met andere technieken bestaande schepen schoner laten varen? Waarom varen nog niet alle schepen op duurzame brandstoffen?

Effectieve infrastructuur. Containerschepen, loodsen, terminals, kranen. Als schepen de haven binnen lopen, beginnen er heel veel radartjes te lopen om ervoor te zorgen dat de inhoud van de container snel en zonder veel kosten de plek van bestemming bereikt. Nieuwe technologie zoals Big Data en Internet of Things kunnen hierbij helpen.
Voorbeeldvragen: Hoe kunnen meer goederen over water worden vervoerd zodat verkeer op de weg minder belast wordt? Hoe kun je consumenten inzicht geven in de manier waarop hun producten naar Nederland zijn gekomen?

Stap 2
Laat het door jou gekozen onderwerp goedkeuren door je docent of begeleider.

Stap 3
Nu je aan stap 1 en 2 hebt voldaan kun je officieel deelnemen aan deze wedstrijd! Meld je meteen aan door een mail te sturen naar Sanne de Vleeschhouwer, projectleider van de profielwerkstukkenwedstrijd via vleeschhouwer@maritimetechnology.nl.

Aanmelden kan t/m einde september 2017. Let op:

Plaats in de onderwerpregel ‘Aanmelden profielwerkstukkenwedstrijd NISS’
Vermeld duidelijk je naam, telefoonnummer, leeftijd, klas, niveau en school
Geef in de email ook aan welk onderwerp je hebt gekozen en wanneer je verwacht het profielwerkstuk in te leveren
Na aanmelding registreren we jouw deelname en ontvang je een bevestiging met meer informatie over de wedstrijd.

Stap 4
Het echte werk kan nu beginnen. Stuit je tijdens het schrijven van je profielwerkstuk op vragen? Wij koppelen je graag aan studenten Maritieme Techniek van de TU Delft die klaarstaan om je verder op weg te helpen. Handig toch?

Stap 5
Zend je profielwerkstuk in en wieweet ben jij straks een mooi geldbedrag rijker!

Bonusprogramma Meet your Peers @Europort
Op 10 november 2017 bieden we je graag een extra portie inspiratie aan tijdens de beurs Europort in Rotterdam. Maak kennis met andere deelnemende scholieren en ontmoet de gaafste maritieme bedrijven die Nederland rijk is. Een uitnodiging ontvang je binnenkort in je mailbox!

De Profielwerkstukkenwedstrijd wordt gecoördineerd door Netherlands Maritime Technology (de brancheorganisatie van scheepsbouwers, toeleveranciers en dienstverleners) in opdracht van het NISS.

Vragen?
Neem voor meer informatie contact op met Sanne de Vleeschhouwer van Netherlands Maritime Technology via T 088 44 51 032 of E vleeschhouwer@maritimetechnology.nl.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op May 17, 2017 met de tags , .

Carrière>

Events>

<< May 2017 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore WIND Conference

OWC 2017 will focus on the opportunities for the offshore wind sector over the next ten years and beyond. What will upcoming tenders offer the supply chain (short term)? What are the trends and opportunities after 2023? While also tackling subtopics such as cost reduction, innovations, subsidy and cooperation with the oil and gas industries.

https://www.offshore-energy.biz/offshore-wind-conference

read more >

Infodag Koninklijke Instituut voor de Marine

Wil jij het beste uit een team halen en leiding geven bij de Marine? Gaat hierbij geen zee je te hoog? Kom dan op 30 mei naar de Infodag speciaal voor marineofficieren.

Tijdens de infodag aan het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) word je geïnformeerd over alle officiersfuncties bij de Marine. Speciaal voor studenten in de 5e of 6e klas VWO en voor studenten HBO/WO die bijna een diploma op zak hebben. Wil je vlieger bij de Marine worden? Dat kan ook met een HAVO-diploma.

Een studie aan het KIM en een baan als officier bij de Marine gaat verder dan elke reguliere baan of studie. Want zeg nou zelf, wie vaart er met 21 jaar al een Marineschip?

Bij de Marine leer je in een hecht team op te treden, je sport veel en je krijgt snel veel verantwoordelijkheid. Spreekt je dit aan, dan is de infodag aan het KIM echt iets voor jou.

Wist je dat je op veel scholen vrij kan krijgen voor een Infodag als studie/beroeps oriëntatie? Vraag ernaar bij je decaan.

Aanmelden voor de Infodag op werkenbijdefensie.nl.

read more >

Marker Wadden Café met boswachter André Donker op 8 juni

Op donderdag 8 juni wordt er weer een informatieavond georganiseerd, het Marker Wadden Café in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein van Lelystad. Op deze informatie avonden is het publiek uitgenodigd om geïnformeerd te worden en om mee te praten over alles omtrent de bouw van de eilanden Marker Wadden in het Markermeer. Het Marker Wadden Café is een initiatief van Natuurmonumenten en Natuur- en Milieufederatie Flevoland.

Het Marker Wadden Café begint om 20.00 uur en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn en aanmelden is niet nodig.

Programma Marker Wadden Café: 

19.30 uur        Inloop met koffie en thee
20.00 uur       Welkom door Natuur- en Milieufederatie Flevoland
20.05 uur        Gastspreker, boswachter André Donker, over de resultaten van het lopende vogelonderzoek op Marker Wadden. En verslag van zijn natuurobservaties.
20.45 uur        Het laatste nieuws over het project Marker Wadden door projectorganisatie
21.00 uur        Tijd voor vragen

Marker Wadden
Marker Wadden is een uniek project voor de aanleg van de serie natuureilanden in het Markermeer. Het ontwerp verrijkt het Markermeer met natuurlijke oevers. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich op een natuurlijke manier kunnen herstellen. Ook voor de economie zijn Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe en is ‘bouwen met klei en slib’ een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is. In het voorjaar van 2016 is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn opdrachtgever voor het project Marker Wadden, dat uitgevoerd wordt door Boskalis.

Kijk op www.markerwadden.nl voor meer informatie.

read more >

Havenfestival IJmond 17 en 18 juni

Het Havenfestival IJmond vindt dit jaar plaats in het weekend van 17 en 18 juni 2017. Het thema is Rauw aan Zee. Het festival sluit aan op de binnenkomst van de nieuwe haring in de sfeer van vlaggetjesdag.

Er worden rondvaarten georganiseerd en er is een vistafel. Aan de kade komen bijzondere schepen te liggen. Het Havenfestival IJmond is gratis toegankelijk.

www.havenfestivalijmuiden.nl

read more >