“Er is te weinig geschikt uitvoerend technisch personeel”

Het vinden van goed gekwalificeerd technisch personeel blijft een uitdaging in Nederland, merkt ook Serge Terburg van Alertec. Door de vergrijzing en minimale toestroom, moeten zij over de grenzen kijken om aan de vraag te voldoen. “Het is heel simpel, wij kunnen niet anders.”

Alle beroepen onder de noemer techniek
Alertec richt zich op alle beroepen onder de noemer techniek: van elektrotechniek tot metaaltechniek. “Onze mensen verzorgen alle elektra aan boord van een schip, maar ook van boorplatformen en offshore windturbines. En daarvoor zijn wij op zoek naar gekwalificeerd technisch personeel”, vertelt Terburg. Volgens Terburg zijn er binnen de technische industrie veel mensen die studeren en werken op ingenieursniveau. “Binnen Alertec zijn wij juist op zoek naar het uitvoerend personeel.”

Veel vergrijzing en een minimale toestroom
“Een flinke uitdaging, want het aanbod haalt het helaas niet bij de vraag. Er is sprake van veel vergrijzing, maar de toestroom is minimaal”, gaat Terburg verder. Volgens Terburg spreekt het technisch uitvoerend beroep jongeren niet meer aan. “Het zijn niet de meest glamorous beroepen natuurlijk, maar het is een heel mooi beroep waar veel werk is! Daarnaast zijn veel jongeren meer geïnteresseerd in de ontwikkelingen omtrent automatisering en robotisering en willen zich daarop richten.” Wellicht geen gekke keuze, want gaan de mogelijkheden met automatisering en robotisering deze uitvoerende technische beroepen niet vervangen? Terburg: “Er wordt veel gesproken over de mogelijkheden met betrekking tot 3d-printing of robots die een schip kunnen gaan lassen, maar zo ver zijn we nog niet. Voorlopig zijn er nog heel veel gekwalificeerde mensen nodig. Goede elektromonteurs, goede lassers, noem het maar op.”

Werknemers uit het buitenland zijn in principe niet goedkoper
Om de vraag op te kunnen vangen, zoekt Alertec ook buiten Nederland naar geschikte kandidaten. “Dit doen wij middels verschillende wervingsbureaus en carrièrebeurzen. Hierin zijn wij zeker niet de enige, wij concurreren ook met scheepswerven uit bijvoorbeeld Duitsland.” Terburg krijgt vaak te horen dat het beter is om Nederlanders aan te nemen, omdat genoeg mensen hier zonder baan zitten. “Het is heel simpel, wij kunnen niet anders. In Nederland is er gewoon niet genoeg geschikt personeel.” Ook opmerkingen als ‘jullie kiezen voor de goedkopere buitenlandse krachten’ spreekt Terburg tegen. “In onze industrie zijn werknemers uit het buitenland in principe niet goedkoper. Wij hebben te maken met de wet ‘gelijk werk, gelijk inkomen’. Daarnaast zijn mensen uit het buitenland juist vaak duurder, omdat wij hen ook moeten huisvestingen. Iets wat bij Nederlandse werknemers niet hoeft.”

Ondanks dat er ook krachten uit het buitenland worden gehaald, benadrukt Terburg het belang om jongeren in Nederland te enthousiasmeren voor het technische vak. “Het is echt een heel mooi beroep en de komende jaren is er meer dan genoeg werk!”