“Er is te weinig geschikt uitvoerend technisch personeel”

Foto: Alertec.

Het vinden van goed gekwalificeerd technisch personeel blijft een uitdaging in Nederland, merkt ook Serge Terburg van Alertec. Door de vergrijzing en minimale toestroom, moeten zij over de grenzen kijken om aan de vraag te voldoen. “Het is heel simpel, wij kunnen niet anders.”

Alle beroepen onder de noemer techniek
Alertec richt zich op alle beroepen onder de noemer techniek: van elektrotechniek tot metaaltechniek. “Onze mensen verzorgen alle elektra aan boord van een schip, maar ook van boorplatformen en offshore windturbines. En daarvoor zijn wij op zoek naar gekwalificeerd technisch personeel”, vertelt Terburg. Volgens Terburg zijn er binnen de technische industrie veel mensen die studeren en werken op ingenieursniveau. “Binnen Alertec zijn wij juist op zoek naar het uitvoerend personeel.”

Veel vergrijzing en een minimale toestroom
“Een flinke uitdaging, want het aanbod haalt het helaas niet bij de vraag. Er is sprake van veel vergrijzing, maar de toestroom is minimaal”, gaat Terburg verder. Volgens Terburg spreekt het technisch uitvoerend beroep jongeren niet meer aan. “Het zijn niet de meest glamorous beroepen natuurlijk, maar het is een heel mooi beroep waar veel werk is! Daarnaast zijn veel jongeren meer geïnteresseerd in de ontwikkelingen omtrent automatisering en robotisering en willen zich daarop richten.” Wellicht geen gekke keuze, want gaan de mogelijkheden met automatisering en robotisering deze uitvoerende technische beroepen niet vervangen? Terburg: “Er wordt veel gesproken over de mogelijkheden met betrekking tot 3d-printing of robots die een schip kunnen gaan lassen, maar zo ver zijn we nog niet. Voorlopig zijn er nog heel veel gekwalificeerde mensen nodig. Goede elektromonteurs, goede lassers, noem het maar op.”

Werknemers uit het buitenland zijn in principe niet goedkoper
Om de vraag op te kunnen vangen, zoekt Alertec ook buiten Nederland naar geschikte kandidaten. “Dit doen wij middels verschillende wervingsbureaus en carrièrebeurzen. Hierin zijn wij zeker niet de enige, wij concurreren ook met scheepswerven uit bijvoorbeeld Duitsland.” Terburg krijgt vaak te horen dat het beter is om Nederlanders aan te nemen, omdat genoeg mensen hier zonder baan zitten. “Het is heel simpel, wij kunnen niet anders. In Nederland is er gewoon niet genoeg geschikt personeel.” Ook opmerkingen als ‘jullie kiezen voor de goedkopere buitenlandse krachten’ spreekt Terburg tegen. “In onze industrie zijn werknemers uit het buitenland in principe niet goedkoper. Wij hebben te maken met de wet ‘gelijk werk, gelijk inkomen’. Daarnaast zijn mensen uit het buitenland juist vaak duurder, omdat wij hen ook moeten huisvestingen. Iets wat bij Nederlandse werknemers niet hoeft.”

Ondanks dat er ook krachten uit het buitenland worden gehaald, benadrukt Terburg het belang om jongeren in Nederland te enthousiasmeren voor het technische vak. “Het is echt een heel mooi beroep en de komende jaren is er meer dan genoeg werk!”

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Gepubliceerd op May 16, 2017 met de tags .

Carrière>

Events>

<< May 2017 >>
MTWTFSS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Offshore WIND Conference

OWC 2017 will focus on the opportunities for the offshore wind sector over the next ten years and beyond. What will upcoming tenders offer the supply chain (short term)? What are the trends and opportunities after 2023? While also tackling subtopics such as cost reduction, innovations, subsidy and cooperation with the oil and gas industries.

https://www.offshore-energy.biz/offshore-wind-conference

read more >

Infodag Koninklijke Instituut voor de Marine

Wil jij het beste uit een team halen en leiding geven bij de Marine? Gaat hierbij geen zee je te hoog? Kom dan op 30 mei naar de Infodag speciaal voor marineofficieren.

Tijdens de infodag aan het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) word je geïnformeerd over alle officiersfuncties bij de Marine. Speciaal voor studenten in de 5e of 6e klas VWO en voor studenten HBO/WO die bijna een diploma op zak hebben. Wil je vlieger bij de Marine worden? Dat kan ook met een HAVO-diploma.

Een studie aan het KIM en een baan als officier bij de Marine gaat verder dan elke reguliere baan of studie. Want zeg nou zelf, wie vaart er met 21 jaar al een Marineschip?

Bij de Marine leer je in een hecht team op te treden, je sport veel en je krijgt snel veel verantwoordelijkheid. Spreekt je dit aan, dan is de infodag aan het KIM echt iets voor jou.

Wist je dat je op veel scholen vrij kan krijgen voor een Infodag als studie/beroeps oriëntatie? Vraag ernaar bij je decaan.

Aanmelden voor de Infodag op werkenbijdefensie.nl.

read more >

Marker Wadden Café met boswachter André Donker op 8 juni

Op donderdag 8 juni wordt er weer een informatieavond georganiseerd, het Marker Wadden Café in de Duurzaamheidswinkel aan het Stadhuisplein van Lelystad. Op deze informatie avonden is het publiek uitgenodigd om geïnformeerd te worden en om mee te praten over alles omtrent de bouw van de eilanden Marker Wadden in het Markermeer. Het Marker Wadden Café is een initiatief van Natuurmonumenten en Natuur- en Milieufederatie Flevoland.

Het Marker Wadden Café begint om 20.00 uur en zal rond 21.30 uur afgelopen zijn en aanmelden is niet nodig.

Programma Marker Wadden Café: 

19.30 uur        Inloop met koffie en thee
20.00 uur       Welkom door Natuur- en Milieufederatie Flevoland
20.05 uur        Gastspreker, boswachter André Donker, over de resultaten van het lopende vogelonderzoek op Marker Wadden. En verslag van zijn natuurobservaties.
20.45 uur        Het laatste nieuws over het project Marker Wadden door projectorganisatie
21.00 uur        Tijd voor vragen

Marker Wadden
Marker Wadden is een uniek project voor de aanleg van de serie natuureilanden in het Markermeer. Het ontwerp verrijkt het Markermeer met natuurlijke oevers. Zo kan er weer een gezond evenwicht ontstaan waar dieren en planten in het Markermeer zich op een natuurlijke manier kunnen herstellen. Ook voor de economie zijn Marker Wadden een belangrijke impuls. Zo nemen de recreatiemogelijkheden in het meer toe en is ‘bouwen met klei en slib’ een innovatieve techniek die over de hele wereld toepasbaar is. In het voorjaar van 2016 is gestart met de aanleg van het eerste eiland. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn opdrachtgever voor het project Marker Wadden, dat uitgevoerd wordt door Boskalis.

Kijk op www.markerwadden.nl voor meer informatie.

read more >

Havenfestival IJmond 17 en 18 juni

Het Havenfestival IJmond vindt dit jaar plaats in het weekend van 17 en 18 juni 2017. Het thema is Rauw aan Zee. Het festival sluit aan op de binnenkomst van de nieuwe haring in de sfeer van vlaggetjesdag.

Er worden rondvaarten georganiseerd en er is een vistafel. Aan de kade komen bijzondere schepen te liggen. Het Havenfestival IJmond is gratis toegankelijk.

www.havenfestivalijmuiden.nl

read more >