Maritieme sector dringt aan op investeren in de marine

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft op 15 mei bij VNO/NCW in bijzijn van een brede vertegenwoordiging uit politiek en de maritieme sector een rapport ontvangen over de meerwaarde van de marine en de doelstellingen van defensie. In het rapport wordt aangedrongen op een ambitieus investeringsprogramma voor de Koninklijke Marine door het vervangen van marineschepen in de nabije toekomst. De Nederlandse maritieme sector moet hier een prominente rol in gaan spelen. Het rapport is uitgebracht en aangeboden door Nederland Maritiem Land samen met Netherlands Maritime Technology en de Stichting voor de Nederlandse Industrie Defensie en Veiligheid.

Nederland is een trotse zeevarende natie, met een hoogwaardige marine om de Nederlandse handels- en nationale belangen overal ter wereld te beschermen. Daarbij is de afgelopen decennia een uniek ecosysteem ontwikkeld, waarbinnen marine, kennisinstituten en bedrijven gezamenlijk schepen ontwikkelen en bouwen. De Koninklijke Marine fungeert hierbij als ‘launching customer’ voor deze innovatieve scheepstypes en -systemen. De schepen die hieruit voortkomen zijn een visitekaartje voor de hele Nederlandse maritieme sector. Dit leidt over de volle breedte tot meer export van onze ‘hoogcomplexe’ Nederlandse schepen en -systemen.

Het aandeel van de Koninklijke Marine in de omzetcijfers van de industrie loopt namelijk al geruime tijd terug en veel materieel dreigt te verouderen. Dankzij de export kent de Marinebouwindustrie nog een lichte groei, maar op termijn komt de continuïteit van het gehele cluster onder druk wanneer het te lang duurt voor de Marine nieuwe investeringen doet.