Boorplatforms inzetten voor groene energie

Elf bedrijven en kennisinstellingen zoals Shell, NAM, Total en TNO werken op 15 mei samen om te bekijken hoe de oude boorplatforms op de Noordzee milieuvriendelijker ingezet kunnen worden. “We proberen concreet uit te werken hoe we de Noordzee als een schone energiebron voor de toekomst kunnen ontwikkelen. We willen de bestaande infrastructuur gebruiken om die ontwikkeling te versnellen”, zegt René Peters van TNO tegen de NOS.”

Er staan ruim 1400 olie- en gasplatforms in de Noordzee waarvan zo’n 150 Nederlandse. De velden raken leeg en om alles te ontmantelen moet er 2 tot 5 miljard euro uitgetrokken worden. TNO wil de infrastructuur hergebruiken en hiervoor is 1 miljoen euro voor uit getrokken.

Door de platforms aan te sluiten op het windenergienetwerk kunnen ze meteen overstappen op groene energie. Er wordt nu gekeken of de boorplatforms waterstof kunnen produceren en opslaan. Zo kunnen de pieken in vraag naar energie worden opgevangen.

“Het gebeurt nu al op het vasteland in Duitsland, wij gaan kijken of je het ook op zee kan doen. Voordeel is dat het waterstof kan opslaan in de pijpleidingen of misschien zelfs in bestaande velden”, aldus Peters.

Volgens Peters is de Noordzee ideaal voor zo’n experiment en kan de combinatie van gas en wind tot een nieuw exportproduct leiden.