Duik in de Week van Ons Water!

Beleef hoe bijzonder water in Nederland is. Van 12 t/m 21 mei 2017 is de nationale Week van Ons Water. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water. Overal in het land worden uitjes en activiteiten georganiseerd.

Water is overal in ons land. Er komt drinkwater uit de kraan, je kunt vissen in de vijver en in de zomer kun je genieten van een frisse duik in een plas. Gelukkig is ons water schoon. Maar dat gaat niet vanzelf. Waar blijft eigenlijk het water dat jij door de wc spoelt? Wat doen we om onze drinkwaterbronnen te beschermen? En hoe zorgen we ervoor dat ook vissen en planten schoon water hebben om in te leven? Dat ontdek je tijdens de Week van Ons Water.

Overal wat te doen
Op 12 mei begint de Week van Ons Water. Een week waarin watermusea zoals Nieuwland Erfgoed in Lelystad, het Watermuseum Arnhem en het Zuiderzeemuseum allerlei spetterende activiteiten organiseren en waterzuiveringen hun deuren openen voor een kijkje in de keuken van het afvalwater. Ook kun je de natuur in om zelf te zien hoe schoon en mooi ons water er in Nederland bij ligt. Ga op slootsafari, peddel een rondje in de kano of ontdek de kleinste waterdiertjes door een microscoop. Dan kom je er ook achter hoe belangrijk het is dat vissen ongehinderd door heel Nederland kunnen zwemmen. De wereld van ons water heeft veel facetten en er valt voor jong en oud veel te ontdekken. Kijk voor meer informatie, alle uitjes en acties op weekvanonswater.nl.

Vissen tellen
Hoe schoon het water is, kun je aflezen aan de verschillende vissen die in het water leven. Met de eerste nationale actie vissen tellen doen veel vrijwilligers mee om de visstand in kaart te brengen. Deze actie wordt gecoördineerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met stichting RAVON en Sportvisserij Nederland.

Jonge watersporters in de klas
Ook worden tijdens de Week van Ons Water gastlessen op scholen gegeven. De gastlessen worden niet alleen gegeven door mensen die werken in de watersector, maar ook door jonge watersporters met olympische ambities die vertellen waarom Nederland zo goed is met water, in het kader van de actie ‘We are water’.

Zelf thuis doen
Door leuke en boeiende dingen te doen tijdens de week leer je meer over ons water in Nederland. Er komt veel bij kijken om ons water schoon te houden en schoon te maken. De overheid, drinkwaterbedrijven en natuurorganisaties werken daar hard aan. Ook bewoners kunnen hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door niet alles zomaar door het riool te spoelen, geen zwerfvuil te laten slingeren en je tuin te vergroenen.
Kijk op onswater.nl wat er bij jou in de buurt allemaal gebeurt en doe de postcodecheck.

Initiatiefnemers
De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de Vereniging van waterbedrijven in Nederland (Vewin), het Deltaprogramma en alle waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven. Deze organisaties willen Nederlanders bewuster maken van het bijzondere van water. Door te laten zien wat er aan watermanagement gebeurt in Nederland en bij jou in de buurt. Door te laten zien wat er nodig is voor de toekomst, want we zijn nooit klaar met ons water. En door tips te geven wat je zelf kunt doen. Want hoe beter we voor ons water zorgen, hoe meer we ervan kunnen genieten!