VIDEO: Eerste autonoom containerschip met nul uitstoot in de maak


View on Youtube.

Yara en Kongsberg gaan een samenwerking aan om ’s werelds eerste volledig elektrisch en autonoom containerschip met nul uitstoot te bouwen. Het schip ‘Yara Birkland’ gaat producten van de Yara Porsgrunn fabriek in Noorwegen verschepen naar de havens van Brevik en Lavik. Naar verwachting is het volledig elektrische schip ‘Yara Birkeland’ in de tweede helft van 2018 operationeel.

‘Yara Birkeland’, vernoemd naar de oprichter van Yara en wetenschapper Kristian Birkeland, zal de NOx- en CO2-uitstoot verminderen en de verkeersveiligheid verbeteren door 40.000 vrachtwagens in bevolkte stedelijke gebieden te vervangen. De afstand tussen de fabriek van Yara en de havens van Brevik en Larvik is via de weg 14 en 26 kilometer.

Yara Birkeland zal eerst functioneren als een bemand schip, om vervolgens in 2019 vanaf afstand te worden bediend en in 2020 volledig autonoom operaties uit te voeren.

Naast de elektrische aandrijving, accu en voortstuwingsystemen is Kongsberg verantwoordelijk voor de ontwikkeling en levering van alle belangrijke technologieën op Yara Birkeland, inclusief de sensoren en integratie die nodig zijn voor op afstand en autonome bediening.