‘Schip van de toekomst’ te water gelaten

Beeld: Mathilde Basse

De Energy Observer, het zelfbenoemde ‘schip van de toekomst’, is vorige week te water gelaten in de haven van het Franse Saint-Malo. Het schip voorziet in zijn eigen energie en vaart zonder kwalijke uitstoot. De 30,5 meter lange catamaran wordt aangedreven door zonnepanelen, windturbines en waterstof dat het schip zelf produceert met zeewater.

Niettemin haalt het schip een gemiddelde snelheid van 8 tot 10 knopen. Het schip zal tot het einde van 2017 langs de Franse kust varen, waarna het vertrekt voor een reis rond de wereld die zo’n zes jaar zal duren. Het schip en de tocht zijn om te laten zien dat er een schonere toekomst voor de scheepvaart bestaat.

De Energy Observer heeft als uitdaging om de verschillende energiebronnen slim te combineren. Het heeft 130 vierkante meter aan zonnepanelen en twee windturbines. Als het vaart wordt er bovendien waterstof geproduceert door middel van een reusachtige vlieger achter het shcip. De overtollige energie wordt onder meer opgeslagen in batterijen.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >