Controle kwaliteit open water na opening zwemseizoen

Het buitenzwemseizoen is gisteren weer officieel van start gegaan. Maar niet elk open water is geschikt om in te duiken. De waterkwaliteit kan worden aangetast door bacteriën en blauwalg. Samen met de provincies en marktpartijen controleert Rijkswaterstaat of open water voldoende schoon en gezond is.

Dat is niet altijd het geval. John Hin, adviseur Waterkwaliteit bij Rijkswaterstaat, houdt zich voor Rijkswaterstaat bezig met de zwemwaterkwaliteit. Samen met andere partijen, zoals bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de waterschappen, wordt over het zwemwater gewaakt.

Op het moment zijn er zo’n 700 aangewezen zwemlocaties, waarvan er circa 230 in beheer zijn bij Rijkswaterstaat. “Soms is een zwemwaterlocatie vanuit recreatief oogpunt erg aantrekkelijk. Toch kan Rijkswaterstaat niet altijd meewerken aan het aanwijzen van die locatie als officiële zwemlocatie in open water, bijvoorbeeld vanwege de scheepvaart. Zwemmen is daar dan te gevaarlijk door de stroming en kolken die je kunt krijgen”, zegt Hin.

Om de waterkwaliteit te meten, wordt op elke zwemlocatie een monster genomen. Als het water in de categorie slecht valt, stelt Rijkswaterstaat in overleg met de andere partijen een verbeterplan op. “Meestal is goed te achterhalen waar de slechte waterkwaliteit aan te wijten is. Dan wordt het probleem opgelost, zodat iedereen in voldoende schoon water kan zwemmen”, aldus Hin.

Kijk voor een overzicht van gecontroleerde zwemlocaties in Nederland op www.zwemwater.nl

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >