Simwave sluit megadeal voor 59 maritieme simulatoren

Simwave B.V. gaat het nieuw te bouwen maritieme simulator centrum in Barendrecht uitrusten met apparatuur van het Noorse Kongsberg Digital. Daartoe sloten de twee partijen een leveringscontract en een strategische samenwerkingsovereenkomst.

De 59 simulatoren betekenen één van de grootste orders ooit voor de Noorse onderneming. “Hiermee zorgen we ervoor dat we binnenkort het meest state-of-the-art maritieme trainingcentrum ter wereld kunnen openen”, aldus Joost van Ree, mede-oprichter van Simwave.

Geavanceerde maritieme trainingscentra
Op dit moment zijn de voorbereidingen volop onderweg om een pand in Barendrecht te transformeren tot één van ’s werelds grootste en meest geavanceerde maritieme trainingcentra. “De simulatoren en technologie van Kongsberg zijn daarbij essentieel”, licht medeoprichter Marcel Kind toe. “We bieden rederijen en andere maritieme organisaties de mogelijkheid om onder eigen naam en met eigen look & feel, trainingen, assessments en onderzoek bij ons te doen. Ze kunnen dan gebruik maken van onze faciliteiten, maar we kunnen ook uitgebreide ondersteuning bieden door middel van opleidingsspecialisten, mathematische modelleerders en andere deskundigen. Maritieme simulatie-as-a-service, als het ware.”

Full mission simulatoren
In het 5.000 m2 grote trainingcenter komen onder andere ‘full mission’ simulatoren waarbij de gehele brug van een schip nagenoeg 1-op-1 is nagebouwd, ondersteund door 360 graden projectie. Een mondiale primeur betreft hierbij de grondprojectie (water, kade) vanuit de brugvleugels. Voor de zeven machinekamer simulatoren wordt een machinekamer van een schip nagebouwd over twee verdiepingen van het gebouw. Aanvullend komen er simulatoren voor sleepboten, offshore support vessels, binnenvaartschepen en voor navigatie, communicatie en emergency respons operations voor het vervoer van chemicaliën, LNG, LPG en olieproducten.

Van Ree: “Hiermee bieden we onze klanten de beste trainings- en assessmentmogelijkheden die er voorhanden zijn. Ook is de infrastructuur zeer geschikt voor toegepast onderzoek. Tenslotte is het centrum zo opgezet dat terminal operations geoefend kunnen worden, maar bijvoorbeeld ook de plannen voor de uitbreiding of aanleg van een haven of vaarwegen, het verplaatsen van grote objecten en het inzetten van sleepboten vooraf uitgebreid getest kunnen worden op toegankelijkheid en veiligheid.”

Naar verwachting wordt eind september de order volledig uitgeleverd.