Damen viert 90ste verjaardag

Hardinxveld-Giessendam. Foto: Damen Shipyards GroupHardinxveld-Giessendam. Foto: Damen Shipyards Group

Damen viert dit jaar haar 90ste verjaardag als scheepsbouwonderneming. Van een klein bedrijf in de jaren twintig, is het uitgegroeid tot een gerenommeerde maritieme dienstverlener met 9.000 werknemers wereldwijd. Deze groei is af te lezen aan het aantal werven, service hubs, dochterbedrijven, en aan het wereldwijde klantenbestand.

Damen is in 1927 opgericht door de broers Jan en Rien Damen. Vanuit hun eerste vestiging op de oever van de Merwede in Hardinxveld-Giessendam wisten zij hun bedrijf gaandeweg uit te bouwen tot een gerenommeerde onderneming.

Efficiencyslag productie
De grote doorbraak kwam pas nadat Kommer Damen het bedrijf -met slechts tien medewerkers- in 1969 had overgenomen, en tal van verbeteringen in het scheepsbouw-productieproces ging introduceren. Vernieuwingen, zoals modulaire bouwprocessen en serieproductie van standaardontwerpen resulteerden in aanzienlijke efficiencyverbeteringen. Klanten konden zo profiteren van verkorte levertijden en flexibele maatwerkconfiguratie van hun schepen. Dit groeide uit tot het handelsmerk van de Damen Shipyards Group.

Een teamprestatie
Terugkijkend op het succes van de voorbije bijna vijftig jaar roemt Kommer Damen, die sinds een aantal jaren bestuursvoorzitter is, vooral de bijdrage van de medewerkers. “Het is voor mij een eer om negentig jaar Damen te mogen vieren. Wat begonnen is als een klein team, is letterlijk en figuurlijk uitgegroeid tot een wereldonderneming. We hebben dit bereikt zonder af te dingen op onze waarden als familiebedrijf. Damen dankt dit succes aan de inzet en loyaliteit van haar huidige medewerkers en van medewerkers uit het verleden. Het is altijd belangrijk geweest dat onze mensen plezier in hun werk hebben, en het is hún toewijding die het bedrijf heeft gemaakt tot wat het nu is.”

Van de eerste medewerkers die eind jaren zestig en begin jaren zeventig bij Damen werkten, werkt inmiddels al in meerdere gevallen de tweede of zelfs derde generatie in het bedrijf.

Feest vieren
Damen staat in de komende maanden op verschillende manieren stil bij de 90ste verjaardag. Op een jubileumsite (www.damen90.com) wordt onder andere het maritiem erfgoed van de groep uitgelicht en de betrokkenheid en bijdrage aan de scheepsbouwindustrie sinds 1927. De site is een interactief platform waar bezoekers herinneringen aan Damen, anekdotes en foto’s kunnen uploaden. Op het hoofdkantoor in Gorinchem komt een speciale tentoonstelling met hoogtepunten uit de geschiedenis van Damen. De hoofdvestiging is op 5 oktober 2017 tevens de locatie van het Damen Workboat Festival voor klanten en relaties. Ook wordt er in het jaarlijkse Damen Magazine teruggeblikt.

Blik vooruit
“Damen heeft nooit op haar lauweren gerust, maar heeft zich juist altijd gekenmerkt door een constante focus op strategisch vooruit denken, kijken en innoveren. Dankzij deze
progressieve mindset is de onderneming permanent gefocust op nieuwe uitdagingen en marktontwikkelingen. “Dit is een belangrijk jaar voor Damen”, zegt Arnout Damen. “Continu investeren in het bouwen en uitbouwen van sterke relaties met onze klanten, blijft daarbij een hoofdrol spelen. Als wij hun markten, activiteiten en behoeften goed begrijpen kunnen we een positieve bijdragen leveren aan hun succes.”

Familie Damen. Foto: Damen Shipyards Group
Familie Damen. Foto: Damen Shipyards Group

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Themaweekend ‘Stoom’ in Het Scheepvaartmuseum

Tijdens de tentoonstelling ‘Gamechangers |Maritieme innovaties’ organiseert Het Scheepvaartmuseum bijzondere themaweekenden. Op 25 en 26 november komt het thema ‘Stoom’ aan bod. Er is voor iedereen wat te doen. Van een (familie)rondleiding en een lezing tot een kijk- en ontdektocht. De allerkleinsten (3+) kunnen een eigen stoomboot knutselen onder leiding van een gids.

Ook kunnen bezoekers de stoomschepen ‘Adelaar’ en ‘Christiaan Brunings’ bezoeken. Het Scheepvaartmuseum organiseert het themaweekend ‘Stoom’ in samenwerking met het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Kijk voor meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl/agenda/stoomweekend

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >