Ophef in België door goedkopere windparken Nederland

Foto voor illustratieve doeleinden. Bron: E.On

In België is ophef ontstaan over opmerkingen van de Staatssecretaris van de Noordzee, Philippe de Backer. Die stelde eind vorige week voor om de concessies voor drie windparken op zee in te trekken en in plaats daarvan een voordeligere tenderprocedure te starten. De opmerking leidde tot heftige reacties van vertegenwoordigers uit de Belgische industrie.

“Het intrekken van de concessies is een aanfluiting van de rechtszekerheid,” aldus het Belgian Offshore Platform (BOP) in een reactie. “Rechtszekerheid is essentieel voor grote investeringen in energie. De drie nog te bouwen windparken hebben al miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van hun projecten.”

In het voorstel van De Backer zouden de concessies voor de drie windparken Seastar (246MW), Mermaid (300MW) en Northwester II (224MW) teruggedraaid worden en via een tenderprocedure aan de meest competitieve aanbieder worden toebedeeld.

De parken zouden volgens de huidige plannen 3 tot 5 miljard aan investeringen van de Belgische overheid kosten. Dat steunniveau ligt flink hoger dan in bijvoorbeeld Nederland, waarbij windprojecten op zee via een tenderprocedure zijn toegekend. In Duitsland worden naar verwachting vanaf 2025 zelfs windparken zonder overheidssteun gebouwd.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Sep 2017 >>
MTWTFSS
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Rondje Landtong Rozenburg op 30 september

In het hart van het havengebied ligt de Landtong Rozenburg, ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en het Calandkanaal. De Landtong herbergt een prachtig natuurgebied, met nu eens zicht op reusachtige zeeschepen en dan weer een kudde Schotse hooglanders. Zaterdag 30 september heb je de unieke mogelijkheid dit bijzondere gebied zowel vanaf het land als vanaf […]

read more >

Offshore WIND Conference 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >