VOC-schip ‘Rooswijk’ wordt geborgen voor Britse kust

Foto: Pixabay

Het VOC-schip ‘Rooswijk’ welke in januari 1740 voor de Britse kust is vergaan, wordt geborgen. Hiertoe heeft het kabinet besloten omdat het schip wordt bedreigd door de bodem die onder het wrak wegspoelt en door een zandwinningsproject dat binnenkort start. De Rooswijk is een beschermd wrak volgens het Verdrag van Malta.

Het schip vertrok vanuit Texel volgeladen met zilver om inkopen te doen, kort na vertrek strandde het schip op de Goodwin Sands met 350 man aan boord. Van juli tot en met oktober gaat de berging plaatsvinden door een internationaal team. Alle vondsten worden direct op de kade tentoongesteld.

Minister Jet Bussemaker, die als verantwoordelijke voor het Nederlands erfgoed besloot het wrak te bergen, noemt De Rooswijk ‘een tijdscapsule’. “Die biedt een unieke doorkijk naar het verleden. De archeologische informatie die we uit dit wrak kunnen halen, is uitermate waardevol om deze periode in de geschiedenis te duiden” , zegt Bussemaker tegen het AD.

Het wrak werd door een duiker in 2004 ontdekt en in 2005 is een deel van de lading al geborgen. Zilveren baren, munten, sabels, kanonnen, musketten en gebruiksvoorwerpen. Ook kookgerei, een kaarsendover, een bril en een mosterdpotje met de lepel er nog in, werden teruggevonden. In 2007 is een deel van de lading aan Nederland overgedragen.

Het schip is in 1737 gebouwd in Amsterdam voor de Kamer van Amsterdam voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en het was de tweede reis die zij maakte.

 

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >