Haven van Harlingen wordt Port of Harlingen

Op woensdag 12 april heeft de gemeenteraad besloten om de haven van Harlingen te verzelfstandigen. De NV Port of Harlingen wordt verantwoordelijk voor de economische ontwikkeling, het beheer, onderhoud en exploitatie van de havens in Harlingen.

De haven van Harlingen is een veelzijdige haven. De haven heeft een logistieke en industriehaven met visserij en veerdiensten in het noorden van de stad, de recreatieve Noorder- en Zuiderhaven en de singels in het centrum en de Willemshaven in het westen voor de historische Bruine vloot en de internationale- en riviercruiseschepen.

Wethouder Maria le Roy: “Die veelzijdigheid, waarbij veel bedrijven complementair aan elkaar zijn, is onze kracht en daar moet Port of Harlingen zich voor de toekomst op blijven inzetten. Er moet ruimte geboden worden aan zowel scheepsbouw, visserij, offshore als logistieke bedrijven. Daarnaast is Harlingen onlosmakelijk verbonden met de Urker vissersvloot en de garnalenvissers. Zij maken echt deel uit van de haven én van de ziel van Harlingen. Ook is de toeristische ontwikkeling van toenemend belang. De Willemshaven groeit op dit moment uit tot een belangrijk verblijfsgebied waar ruimte is voor de zee- en riviercruises en waar de historische Bruine Vloot verblijft. Met de oprichting van Port of Harlingen kunnen we de verdere economische ontwikkeling van de banenmotor van de regio nog beter faciliteren”.

Le Roy: “In Nederland is al jaren een proces gaande waarbij grote havens door overheden verzelfstandigd worden. De roep van het bedrijfsleven en de rederijen om een zakelijker en meer commerciële aanpak is groot. Met de oprichting van de Port of Harlingen kunnen we de enige Friese zeehaven verder ontwikkelen en nadrukkelijk op de kaart gaan zetten”.

Het havenbedrijf Port of Harlingen houdt zich ook bezig met het beheer en onderhoud van de haveninfrastructuur en de exploitatie van de vaarwegen, ligplaatsen en bedrijventerreinen. De medewerkers gaan over naar het nieuwe havenbedrijf. Le Roy: “we vinden het erg belangrijk dat het verzelfstandigen van het havenbedrijf niet zou betekenen dat er mensen ontslagen worden. We hebben het voor de medewerkers goed kunnen regelen. De komende maanden wordt er een directeur aangezocht die het havenbedrijf koersvast gaat aansturen”.