Blueweek van MARIN over energietransitie in Den Helder

Afgelopen week vond de Blueweek plaats in Den Helder. Blueweek is een jaarlijks terugkerend evenement op het gebied van duurzaamheid dat elk halfjaar door de onderzoeksinstelling MARIN op wisselende locaties wordt georganiseerd. Gedurende twee dagen spraken vertegenwoordigers van industrie, universiteiten en onderzoeksinstellingen over de laatste ontwikkelingen op het gebied van maritieme, hernieuwbare energie.

In het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder (KIM) namen delegaties uit Nederland, Engeland, Spanje, Ierland, Schotland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk deel aan uiteenlopende seminars. Onderwerpen waren de laatste technieken op het gebied van natuurlijke voortstuwing van scheepvaart, nature-inspired producten en energievormen van en uit zee, zoals getijde-energie en offshore wind. Ook kwamen onderwerpen aan bod die te maken hebben met leven in zee, zoals biofarming.

Initiatiefnemer Guilhem Gaillarde van MARIN: “We staan op een keerpunt in de geschiedenis met de grootste uitdaging van deze tijd: de energietransitie. Blueforum, met het halfjaarlijkse event Blueweek, is een platform waarbij toekomstgerichte bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheid elkaar vinden en inspireren. Den Helder als centrum van offshore innovaties was hiervoor de uitgelezen plek voor onze 2017 spring editie.”