Werkloze jonge Rotterdammers worden opgeleid tot searangers

Ongeveer 80 gegadigden gaan aankomend jaar een opleiding volgen voor searanger. Na een bootcampopleiding van zeven weken worden de Sea Rangers ingezet om overheden te ondersteunen in het beheer van beschermde zeegebieden, inclusief visserijhandhavingstaken en het uitvoeren van landschapsrestauratie onder water.

“Het gaat gedeeltelijk om langdurig werkelozen, zowel jongens als meisjes. Maar ze moeten wel eerst mee doen aan een intensieve bootcamp, waarna alleen de twaalf beste overblijven. Die kunnen daarna een jaar lang betaald de zee op”, zegt Wietse van der Werf, initiatiefnemer tegen RTV Rijnmond.

De jongeren worden opgeleid door marineveteranen. Ze leren zeilen, duiken en allerlei andere maritieme vaardigheden.

Op dit moment wordt er een zeilend patrouilleschip gebouwd voor de searangers in het nieuwe Dry Dock in de Rotterdamse Merwe-Vierhavens. In het voorjaar van 2017 wordt het schip opgeleverd en in 2018 moeten de searangers operationeel zijn.

De jongeren worden onder meer opgeleid door oud-mariniers. Ze leren duiken, zeilen en allerlei andere maritieme vaardigheden. In april 2018 moet het team searangers operationeel zijn. Het project wordt betaald door verschillende partijen uit de Rotterdamse haven en een aantal ministeries.