Nederland en Cuba doen samen onderzoek naar scheepswrakken

VOC-schip op Batavia Werf. Foto: Pixabay.

Nederland en Cuba gaan samen onderzoek doen naar scheepswrakken die in de Cubaanse wateren liggen. Minister Bussemaker en verantwoordelijk vice-minister Fernando Rojas hebben dit afgesproken.

Er liggen tenminste 21 Nederlandse scheepswrakken in de Cubaanse wateren, de meeste uit de 17e eeuw. Het gaat om schepen van de West-Indische Compagnie (WIC) en van kapervloten, zoals die van Cornelis Jol, een kaper die zijn vloot verloor bij Cuba met de bijnaam Houtebeen. Het meest recente wrak is van 1942. Dat is de SS Medea, die verging na een voltreffer van een torpedo van een Duitse U-boot.

“Onderzoek kan een goed beeld opleveren van de relatie tussen Nederland en Cuba, Nederland en Spanje en over de Nederlanders in het Caribisch gebied”, aldus maritiem archeoloog Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). “Het zijn de enige objectieve bronnen die we hebben.”

De wrakken geven een beeld over wat nu ons Koninkrijk is
Minister Bussemaker hecht veel belang aan het onderzoek, omdat het een beeld kan geven van de vroege geschiedenis van wat nu ons Koninkrijk is. “Hopelijk komen we hierdoor meer te weten over de rol die Nederland in de 17e eeuw speelde in het gebied dat nu het Caribische deel van het Koninkrijk vormt: Caribisch Nederland en de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Ook die episode is onlosmakelijk onderdeel van onze vaderlandse geschiedenis.”

Manders verwacht dat er zeker kanonnen en ankers te vinden zijn
“Maar denk ook aan spullen die zich aan boord bevinden zoals aardewerken flessen drank en bijvoorbeeld snuifdozen.”

Het belang van de wrakken gaat verder dan alleen de voorwerpen die op de zeebodem liggen
“In de scheepswrakken zit heel veel materiaal dat ons iets zegt over die periode. Het schip zelf kan iets zeggen over de technische ontwikkelingen van die tijd, de lading over handel en handelscontacten en de bewapening over het doel. De persoonlijke bezittingen aan boord vertellen ons iets over de bemanning, en het kookgerei en het eten en drinken over het leven aan boord”, aldus Manders.

17e eeuw was de bloeiperiode van de WIC en kapervloten
Nederland was in de 17e eeuw erg actief in de regio. Het was de bloeiperiode van de WIC en ook Nederlandse kapervloten lieten zich geregeld rond Cuba zien. Op de achtergrond speelde de strijd tegen Spanje, die zich verplaatste naar de Spaanse bezittingen in Amerika, waarvan Cuba er een was.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Nov 2017 >>
MTWTFSS
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >