Rederij beperkt aansprakelijk voor schade stuw bij Grave

Aangevaren stuw bij Grave. Foto: Rijkswaterstaat.

De Duitse rederij Gefo GmbH is beperkt aansprakelijk voor de schade aan de stuw bij Grave die ontstond door de aanvaring van een benzeentanker. Dit heeft de Maritieme Rechtbank Rotterdam op 22 maart bepaald, zo meldt NU.nl

In februari verzocht de rederij de rechtbank om een fonds beperkte aansprakelijkheid en deze is toegekend. In het fonds wordt een bedrag van 912.000 euro gestort op een internationale rekening.

De schade loopt volgens Rijkswaterstaat in de miljoenen. Rijkswaterstaat heeft een indicatieve schadeclaim ingediend van 20 miljoen euro. Volgens een woordvoerder van de rechtbank Rotterdam hebben 98 partijen zich gemeld met schade. Het is niet bekend op welke manier en of de schuldeisers de schade vergoed kunnen krijgen.

Het is volgens de rechtbank Rotterdam gebruikelijk in het zeerecht om een fonds beperkte aansprakelijkheid toe te kennen. De afspraak is geregeld in het Verdrag van Straatsburg. “Anders zou de schade voor reders kunnen oplopen tot in het oneindige. Geen vervoerder of verzekeraar zou dan nog een risico willen nemen,” aldus een woordvoerder.

Door de aanvaring raakte 3 van de 5 jukken van de stuw beschadigd. Het waterpeil zakte in een korte tijd op de Maas en het Maas-Waalkanaal waardoor woonboten scheef kwamen te liggen en hun woning moesten verlaten. Schepen moesten omvaren via Antwerpen vanwege de ondiepte.

Om het waterpeil weer te laten stijgen voor de scheepvaart legde Rijkswaterstaat in januari een tijdelijke dam aan. De reparatie aan de stuw gaat nog enkele maanden duren.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >