Van Oord: “Moeilijke marktomstandigheden blijven voelbaar”

Het jaar 2016 was voor Van Oord een uitdagend jaar. Van Oord zag de omzet vorig jaar met een derde krimpen, tot 1,7 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam met 333 miljoen euro 18% lager uit dan in 2015, terwijl de nettowinst bijna halveerde tot 90 miljoen euro. De orderportefeuille is in 2016 wel fors gegroeid maar de positieve effecten hiervan zullen pas vanaf 2018 zichtbaar zijn, omdat de meeste projecten dan pas tot uitvoering komen. 2017 wordt een uitdagend jaar. De moeilijke marktomstandigheden voor baggeren en offshore olie & gas blijven voelbaar, aldus het bedrijf.

Pieter van Oord: “Na twee jaren van explosieve groei kenmerkt 2016 zich als een jaar met krimpende omzet en dalende winst. Door verslechterende marktomstandigheden in onze baggeractiviteiten en offshore olie-en gasactiviteiten staan omzet en marges onder druk. De oorzaken hiervan zijn divers: de afronding van grote projecten, de lage olieprijs, afnemende groei van de wereldhandel en overcapaciteit van baggermaterieel en offshore materieel. De maritieme sector bevindt zich in 2016 in moeilijke marktomstandigheden.”

Baggermarkt blijft moeilijk en investeringen in offshore op een laag pitje 
De baggermarkt zit in lastig vaarwater, omdat klanten de rem zetten op projectinvesteringen en omdat er overcapaciteit is in de markt. De olie- en gasindustrie heeft nog steeds te lijden onder de lage energieprijzen, waardoor investeringen in met name offshore installaties op een laag pitje staan. Anderzijds heeft de markt voor offshore windinstallaties in 2016 een definitieve doorbraak bereikt. Mede dankzij ambitieuze en concrete plannen van overheden voor de energietransitie. Daardoor is de kostprijs voor het aanleggen van offshore windparken sterk afgenomen.

Pieter van Oord: “Ook is 2016 een doorbraakjaar geworden voor de kostprijs voor offshore wind. Het prijsniveau waarmee Van Oord in combinatie met Eneco, Shell en Mitsubishi, de tender Borssele III& IV heeft gewonnen is een doorbraak. Offshore wind zal als gevolg van deze lage kosten een steeds belangrijkere rol gaan spelen in een toekomstige CO2 arme energiemix in Noordwest-Europa. Wij zijn er trots op dat wij hier een belangrijke rol in spelen.”

Van Oord is een gezond bedrijf en beschikt over een solide financiële positie 
Het eigen vermogen bedraagt 905 miljoen euro, vergeleken met 902 miljoen euro eind 2015. De solvabiliteit (het percentage eigen vermogen van het totaal vermogen) bedraagt 33,3% (2015: 32,2%). De netto schuld bedraagt 79 miljoen euro en is daarmee licht hoger dan de positie eind 2015 (68 miljoen euro). Deze positie maakt dat Van Oord ruimschoots binnen het niveau van hun bestaande (krediet)faciliteiten blijven.