2016 historisch goed jaar voor Nederlandse kottervisserij

Voor de Nederlandse zeevisserij is 2016 financieel een positief jaar. Voor de mosselsector was daarentegen een slecht jaar. Het nettoresultaat van de kottervisserij is ten opzichte van 2015 met 113% gestegen: van 41 miljoen naar 88 miljoen euro.

Dat is het hoogst behaalde nettoresultaat in 50 jaar. Daarnaast zijn de lonen van de opvarenden in totaal met 46% gestegen tot 106 miljoen euro. Financieel is er weer ruimte om te investeren in bijvoorbeeld vlootvernieuwing. Echter, grote onzekerheden als de Brexit en het behoud van vissen met pulstechniek remmen deze ontwikkelingen. Deze cijfers en meer economische ontwikkelingen zijn vandaag gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Visserij in Cijfers van Wageningen Economic Research.

Combinatie van hogere prijs voor vis en lage brandstofkosten
De forse stijging van het nettoresultaat van de kottervisserij kwam door een combinatie van hogere visprijzen en lagere brandstofprijzen. De gasolieprijzen daalden met 16% naar gemiddeld 34 eurocent per liter. De aanvoerprijzen (prijs van gestripte, bewerkte vis) van de drie belangrijkste soorten in de kottervisserij, tong, schol en garnalen, stegen in 2016. Met name de aanvoerprijs van garnalen nam fors toe met 105% (naar circa 7,30 euro per kg). Aanvoerprijzen van de platvissen tong en schol stegen met respectievelijk 2% (naar 11 euro per kg) en 10% (1,70 euro per kg). Het grootste deel van de platvisvissers maakten gebruik van de pulstechniek. In de kottervisserij waren de afgelopen jaren rond de 280 kotters actief, waarvan zo’n 75 kotters in 2016 gebruik maakten van de pulstechniek.

Mosselsector in mineur
Voor de mosselsector was 2016 een slecht jaar. Zowel de aanvoer (36 miljoen kg mosselen; -34% ten opzichte van 2015) als de gemiddelde mosselprijs (84 cent per kg mosselen; -21% ten opzichte van 2015) lagen op een laag niveau. Waar voorheen gemiddeld rond de 55-65 miljoen euro aan mosselen werd omgezet, bleef de omzet in 2016 steken op 30 miljoen euro. Zowel de aanwezigheid van tetrodotoxine (TTX) aan het begin van het mosselseizoen als het toegenomen aanbod van mosselen in rondom gelegen landen droegen bij aan deze forse omzetdaling van -47% ten opzichte van 2015. Het gemiddelde nettoresultaat kwam uit rond de nullijn of lager.

Impact Brexit nog onduidelijk
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft aangegeven uit de EU te willen treden. Door het inroepen van artikel 50 door het VK kan de Brexit deze maand in gang gezet worden. Dit kan een forse stempel gaan drukken op de economische prestaties van de Nederlandse visserijsector. Zowel de kottervisserij als de pelagische trawlervisserij (voor makreel, horsmakreel en haring) waren de afgelopen jaren voor een groot deel van hun aanvoer afhankelijk van de visserij in Britse wateren, respectievelijk rond 30% en 50%. Daarnaast wordt behoorlijk wat vis aangevoerd door Britse kotters in met name Urk. Het gaat om zo’n 25% van de totale omzet van de visafslag. De mate waarin de Brexit wordt doorgevoerd, zal bepalend zijn voor de economische positie van het Nederlands viscluster in de komende jaren.

Bron: Wageningen Economic Research