Drie Britse oorlogswrakken in Noordzee officieel beschermd

De Britse regering heeft op 3 maart de drie Britse oorlogswrakken die in de Noordzee liggen onder beschermende wetgeving gebracht. De drie pantserkruisers ‘Aboukir’, ‘Hogue’ en ‘Cressy’ zijn aan het begin van de Eerste Wereldoorlog op 22 september 1914 getorpedeerd door een Duitse onderzeeër. Hierbij kwamen 1459 mensen om het leven. Deze scheepsramp is de grootste ramp die op de Noordzee heeft plaatsgevonden en staat ook wel bekend als ‘The Live Bait Squadron’

De wrakken zijn populaire duikobjecten voor Nederlandse wrakduikers. De kruisers zijn met de jaren prachtig begroeide wrakken geworden. Met de nieuwe bescherming mag er nog steeds naar gedoken worden maar het wrak mag niet meer aangeraakt worden. De wrakken zijn de laatste rustplaats van velen die zich nog in de wrakken bevinden.

Stichting Duik de Noordzee Schoon zet zich al jaren in voor de bescherming van de wrakken in de Noordzee. Het feit dat de wrakken op de Engelse lijst staan vindt de stichting veelbelovend en zij hopen dat dit een garantie is dat wrakslopers de wrakken met rust laten.

Member van The Order of The British Empire
Daarnaast ontvangt Henk van der Linden op vrijdag een Britse Koninklijke onderscheiding. Henk van der Linden is de oprichter van ‘The Live Bait Squadron Society’ en zet zich al jaren in voor het behoud van de wrakken en de nabestaanden van de slachtoffers van de scheepsramp. Met de onderscheiding wordt hij Member van The Order of The British Empire (BEM).