Uitkijktoren ‘Groene Poort’ in Eemshaven geopend

De uitkijktoren 'Groene Poort' in de Eemshaven. Foto: Bram Noordhuis.

Op dinsdagmiddag is er in de Eemshaven de uitkijktoren ‘Groene Poort’ geopend ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de Eemshaven. De Groene Poort staat naast de Wrakketaria aan de westzijde van de Eemshaven. De toren is een uitkijkpunt én ijkpunt voor Eemshaven en achterland.

Midden op het uitkijkplateau staat een verrekijker zodat elke passant die de toren beklimt een blik kan werpen op de havenbekkens, de schepen en kranen, de industriegebouwen, de opslag van de buitenproportionele onderdelen van windmolens, de olietanks en energiebedrijven. En er is ook zicht op het groene achterland, waar de boeren al eeuwenlang hun bedrijf uitoefenen op de vruchtbare Groningse zeeklei. En helemaal aan de horizon bevindt zich een uniek stuk Werelderfgoed: de Waddenzee.

Het bloemreliëf op de toren is ontworpen en gemaakt door Rieks Nap. Oorspronkelijk was de Groene Poort bedacht als een kunstwerk om de energietransitie onder de aandacht te brengen en te promoten.

Stichting WattArt uit Usquert heeft de Groene Poort gerealiseerd met steun van de gemeente Eemsmond en de provincie Groningen is de Groene Poort mogelijk gemaakt.

Subsidiebijdragen voor dit project zijn verleend door Groningen Seaports BV, provincie Groningen, gemeente Eemsmond, het Leefbaarheidsfonds van de NAM en de bebording zal bekostigd worden vanuit het Waddenfondsproject Kiek over Diek.

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >