Zeebrugge herdenkt scheepsramp Herald of Free Enterprise

Gekapseisde Herald of Fre Enterprise op 6 maart 1987. Foto: KNRM

Precies 30 geleden op 6 maart in 1987 zonk de veerboot Herald of Free Enterprise voor de kust van Zeebrugge. Er zijn toen 193 van de 539 opvarenden om het leven gekomen. Dit is een van de grootste naoorlogse scheepsrampen in Europa. De veerboot was onderweg van Zeebrugge naar Dover. Doordat de boegdeuren open stonden stroomde het water naar binnen het autodek op en het schip kapseisde binnen anderhalve minuut. De meeste slachtoffers zaten vast in het schip en stierven door onderkoeling in het ijskoude zeewater

Maandag is er uitgebreid stilgestaan bij de scheepsramp. De herdenkingsdienst is in de ochtend begonnen met een plechtigheid op zee in aanwezigheid van de gouverneur van West-Vlaanderen, de Britse ambassadeur in België en enkele nabestaanden en reddingswerkers. Na de dienst zijn er bloemen gelegd bij het Free Enterprise-monument in Zeebrugge. Ook namens de provincie Zeeland werd een krans gelegd.

De rol van de KNRM tijdens de ramp
De KNRM van Cadzand, Breskens Neeltje Jans (voormalig Burghsluis) en Stellendam hebben de levenloze lichamen geborgen. In 3 gevallen konden zij overlevenden redden die 6 uur opgesloten hadden gezeten. Het was een ramp van immense omvang.

De ramp heeft een diepe indruk achter gelaten bij de vrijwillige KNRM-bemanning. Op dit moment zijn er nog 4 vrijwilligers werkzaam bij de KNRM die de scheepsramp hebben meegemaakt. Jan Keijzer uit Stellendam is een van hen. Hij was destijds bemanningslid op reddingboot De Zeemanspot: “Deze hulpverlening is voor de redders een onuitwisbare actie geweest die wij ons hele leven niet meer vergeten.” 

Bij het aanbreken van de volgende dag werd de omvang van de ramp duidelijk en realiseerden de redders zich dat de kans om overlevenden te vinden nihil was. Om 14:30 uur werd er in Stellendam afgemeerd: “Vermoeid en verslagen kwamen we aan in Stellendam”, aldus Keijzer. Lees het artikel van de KNRM.

 

 

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Dec 2017 >>
MTWTFSS
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Tentoonstelling over Abel Tasman 

Precies 375 jaar geleden vertrok Lutjegaster Abel Tasman vanuit Batavia met twee schepen – De Heemskerck en de Zeehaen – en 110 man aan boord richting het onbekende Zuidland. Een reis die enorme ontdekkingen op zou leveren, waaronder het gebied dat later Tasmanië zou worden genoemd. In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is van 25 november t/m 18 februari de tentoonstelling ‘Abel Tasman – Welkom aan boord!’ te zien. In de tentoonstelling wordt er terug gekeken op deze reis en wordt het leven aan boord getoond aan de hand van drie vertellers.

De ontdekkingsreizen van de Nederlanders in de 17e eeuw betekenden een grote aanslag op Portugal en Spanje die de zeehandel in handen hadden. Ook Abel Tasman werd door de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) erop uitgezonden om het  onbekende Zuidland te openen voor handel. Hij ontdekte op zijn reizen tussen 1642 en 1644 Tasmanië, Nieuw-Zeeland en Tongatapu en bracht grote delen van Australië in kaart. In ‘Abel Tasman –Welkom aan boord!’ laten drie vertellers de bezoeker kennismaken met Abel Tasmans scheepsreis met De Heemskerck. Scheepstimmerman Jacobs, navigator Visscher en barbier Haelbos vertellen over het doel van de expeditie, de verkenning van de kust en plaatsbepaling als navigator en het leven aan boord en ontmoetingen met eilandbewoners.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van Groningen.

 

read more >

Maritime & Offshore Career Event 28 maart 2018

De datum voor de 12e editie van het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) is bekend: woensdag 28 maart 2018. Na intensief overleg met diverse opleidingen en bedrijven is deze datum als beste optie geselecteerd. WTC Rotterdam staat deze dag geheel in het teken van het grootste en meest complete carrière-event in de maritieme, offshore en energie sector van Europa. De organisatie, Navingo BV, verwacht ook dit jaar weer bezoekers uit binnen- en buitenland en mooie namen onder de exposanten te verwelkomen.

Investeren in de toekomst
De Nederlandse maritieme en offshore energie industrie dankt haar wereldwijde positie aan de vele innovaties die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. Zonder goed opgeleid en gekwalificeerd personeel waren deze innovaties niet mogelijk geweest. Om deze positie te behouden is het belangrijk om de verschillende functies binnen de sector op alle niveaus en binnen elke carrièrefase te presenteren en te laten zien wat deze industrie zo aantrekkelijk maakt om in te werken. Als platform voor zowel carrière als opleiding is MOCE een belangrijk onderdeel van de missie om technische en nautische expertise in de sector te behouden.

Ruime aandacht voor persoonlijk contact
In 2017 ging MOCE de verdieping in met een omvangrijk inhoudelijk programma waarin relevante thema’s werden uitgelicht en er ruimte was voor discussie. De meer dan 100 partners gebruikten MOCE als het platform om te laten zien waar zij als bedrijf voor staan. De ruim 3500 bezoekers konden op de beursvloer de deelnemende bedrijven spreken maar kregen eveneens de kans om aan te schuiven bij interessante Master Classes of trainingen van de desbetreffende bedrijven. Ook in de volgende editie zal er ruim aandacht zijn voor persoonlijk contact en het ‘matchen’ van bezoekers met bedrijven.

Blijf up-to-date
Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

read more >

Maritieme vacatures>

Bunker Surveyor

Bunker Surveyor

MCE Marine Surveyors B.V.

lees meer →