Verbod op varend ontgassen van benzeen

Varend ontgassen verboden sinds 1 maart 2017. Foto: Port of Amsterdam

In de provincies Noord-Holland en Utrecht geldt vanaf 1 maart 2017 een verbod op varend ontgassen van benzeen en benzeenhoudende ladingen. Het verbod geldt voor het ontgassen van benzeen (UN 1114) en stoffen met UN nummers 1267, 1268, 1863, 1993 en 3295 die meer dan 10% benzeen bevatten. Deze maatregel draagt bij aan een beter milieu en een schonere binnenvaart. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant is dit verbod al langer van kracht.

Ook stilliggend ontgassen van benzeen en benzeenhoudende ladingen is vanaf 1 maart 2017 in de provincies Noord-Holland en Utrecht niet meer toegestaan.

Voor het ontgassen zijn de volgende alternatieven beschikbaar:

1)      Dedicatievaart. Hierbij wordt het schip voorzien van dezelfde lading en is ontgassen niet nodig.

2)      Compatibel varen. Wanneer de nieuwe lading van een schip compatibel is met de vorige lading, dan zijn de restladingdampen niet negatief van invloed op de nieuwe lading. Ontgassen is ook              dan niet nodig.

3)      Ontgassen door middel van een ontgassingsinstallatie waarbij de dampen verantwoord worden verwerkt. Op dit moment is er nog geen ontgassingsfaciliteit in de Amsterdamse haven. De provincie Noord-Holland heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld. Havenbedrijf Amsterdam coördineert het realiseren van ontgassingscapaciteit in de Amsterdamse haven. Hierover is het havenbedrijf in gesprek met marktpartijen. In de haven van Moerdijk is wel een ontgassingsinstallatie operationeel.

Bij een overtreding wordt strafrechtelijk gehandhaafd
Overtredingen van het verbod kunnen zowel met administratieve controles als door het uitvoeren van fysieke controles op een binnenvaartschip worden vastgesteld. Bij een overtreding wordt strafrechtelijk gehandhaafd. In Noord-Holland werken de provincie, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de politie en de Divisie Havenmeester van Havenbedrijf Amsterdam samen om de toezicht en handhaving van het verbod in het Noordzeekanaalgebied vorm te geven. In Utrecht voert de politie de toezicht en handhaving uit in samenwerking met de omgevingsdiensten.

Overgangsfase tot operationele ontgassingsfaciliteit in Amsterdam
Er geldt een overgangsfase totdat een ontgassingsfaciliteit in Amsterdam operationeel is. Dat houdt in dat klanten gedurende deze periode goed worden geïnformeerd, maar er nog geen sancties volgen. Na in gebruik name van een ontgassingsfaciliteit is dit wel het geval. Vanaf dat moment volgen er sancties op het varend ontgassen van benzeen en benzeenhoudende ladingen. We streven ernaar dat in 2017 een ontgassingsfaciliteit operationeel is in de Amsterdamse haven. Havenbedrijf Amsterdam houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen op dit gebied.

Share this article

Follow Maritiem Nieuws.nl

Carrière>

Events>

<< Aug 2017 >>
MTWTFSS
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

17 september Vlaamse Havendag in Gent

De Gentse haven komt naar je toe! Onder dat motto kun je op de Vlaamse Havendag zelf ontdekken hoe de haven van Gent het vervoer van 51 miljoen ton goederen en grondstoffen per jaar in goede banen leidt. Bezoek op zondag 17 september 2017 de haven van Gent en maak kennis met alle transportmiddelen die […]

read more >

Offshore WIND Conferencie 9 en 10 oktober RAI

OWC 2017 richt zich op de kansen in de offshore windsector voor de komende 10 jaar en verder daarna. Wat zullen de komende tenders de supply chain op korte en lange termijn bieden? Wat zijn de trends en kansen na 2023? Ook andere onderwerpen worden besproken, zoals kostenreductie, innovaties, subsidie en samenwerking met de olie- […]

read more >

Offshore Energy Exhibition & Conference 2017

Offshore Energy Exhibition & Conference (OEEC) is Europe’s leading offshore energy event. It is unique in bringing together the oil & gas, offshore wind and marine energy industry. With the industry in transition OEEC offers offshore energy professionals the ideal meeting place to network, discuss and learn about the future of energy.

read more >