Eerste elektrische werkschip voor vissteelt in de vaart

In Noorwegen is het eerste elektrisch aangedreven werkschip ‘Elfrida’ in bedrijf genomen. Dit is het eerste elektrisch aangedreven schip in de visteelt ter wereld en wordt ingezet voor de kust van Midden-Noorwegen. Siemens heeft in opdracht van scheepswerf Ørnli Slipp in Noorwegen het complete elektrische voortstuwings- en besturingssysteem ontwikkeld en geleverd. Het schip kan 8 uur per dag volledig draaien op de batterijen. Het is een dubbelwandig schip van 14 meter lang en 8 meter breed en vaart dagelijks 12 kilometer naar het visteeltstation.  

De ‘Elfrida’ heeft als thuishaven het Noorse eiland Frøya en vaart sinds februari uit naar zee. De werkboot wordt gebruikt om voer en uitrusting te transporteren, viskooien te repareren of te verleggen, verankeringen te controleren en inspecties uit te voeren. Het schip is uitgerust met het elektrische voortstuwingssysteem BlueDrive PlusC van Siemens, bestaande uit een energiemanagementsysteem, thruster- en propellerbesturingen, alsmede het remote monitoringsysteem EcoMain. De Siemens-technologie is ontwikkeld in het Noorse Trondheim en is gebaseerd op oplossingen, ontworpen voor offshore-schepen. Hetgeen betekent dat de technologie onder de zwaarste omstandigheden is getest en jarenlang verder is ontwikkeld.

Het elektrische voortstuwingssysteem bespaart niet alleen brandstof, maar reduceert ook de bedrijfskosten, want een elektromotor vergt aanzienlijk minder onderhoud dan een dieselmotor. Bovendien is het werk op de “Elfrida” milieuvriendelijker, omdat de elektromotor, anders dan de dieselmotor, geen uitlaatgassen, trillingen en lawaai veroorzaakt.

Eerdere groene oplossingen van Siemens 
Siemens leverde al eerder groene oplossingen voor de scheepsbouw. Na de ‘Ampere’, ‘s werelds eerste elektrische veerboot in Noorwegen, en een order van de Finse rederij FinFerries, volgde in 2016 een derde order van Fjord1, een Noorse veerdienstmaatschappij. In november 2016 kreeg Siemens de opdracht voor de levering van twee nieuwe elektrische veerboten. De veerboten worden geëxploiteerd door FosenNamsos Sjø AS en gaan tussen Flakk en Rorvik varen langs de westkust van Noorwegen. De schepen kunnen elk 130 auto’s en 390 passagiers vervoeren en zullen in 2019 in bedrijf worden genomen. Met andere woorden, de eerste volledig elektrisch aangedreven veerboten ter wereld zijn uitgerust met technologie die door Siemens is ontwikkeld en gefabriceerd.