VIDEO: Registerloods loodst schip in dikke mist de haven uit

Op een uiterst mistige dag stapten de redactie van Maritiem Nieuws en de Maritieme & Offshore Carrièrekrant aan boord met Dennis de Broer, registerloods bij het Nederlands Loodswezen. Als registerloods in Scheldemonden kan hij de gehele Westerschelde dromen. Bekijk de video en zie hoe hij met amper zicht een schip de haven uit loodst en ontdek wat het werk van een loods zo uitdagend maakt. Tekst gaat verder onder deze video.

“Als loods stap ik aan boord als specialist van dit gebied en help de kapitein om het schip veilig en voorspoedig de haven uit te loodsen”, legt De Boer uit. “Voor schepen die hier komen zijn deze wateren onbekend terrein. Zij vertrouwen dan ook volledig op mij als loods. Deze weersomstandigheden maken het extra lastig om weg te komen, ook voor mij. Doordat er geen zicht is moet ik vertrouwen op de radar, mijn kennis en ervaring.”

“Of loods een uitstervend beroep is? Ik verwacht van niet. Ondanks technische innovaties en de ontwikkelingen waardoor we waarschijnlijk in de toekomst onbemand kunnen gaan varen, blijft het belangrijk om een specialist aan boord te hebben om een schip door de havenbekkens te loodsen. Wij krijgen te maken met steeds grotere schepen en als er iets fout gaat, zijn de gevolgen groot.”

Lees het interview met Dennis de Broer in de nieuwste editie van de Maritieme & Offshore Carrièrekrant.