evofenedex maakt stemwijzer met 10-puntenplan

evofenedex heeft een eigen stemwijzer gemaakt en staat vanaf 16 februari online. Ondernemers zien in één oogopslag waar de politieke partijen staan op onderwerpen die evofenedex heeft voorgelegd aan alle partijen. Van open grenzen in Europa tot efficiëntere inspecties en van investeringen in Schiphol en de Rotterdamse haven tot minder rompslomp voor ondernemers met een bestelauto.

Uit de stemwijzer van evofenedex blijkt dat alle politieke partijen het belang onderschrijven van een goede en slimme infrastructuur. De vereniging vroeg de partijen kleur te bekennen aan de hand van een 10-puntenplan voor meer export en een slimmere logistiek.

10-puntenplan van evofenedex:

  1. Open grenzen in Europa
    Grenscontroles vertragen de handel en productie. Alleen slimme veiligheidsmaatregelen garanderen een veilige én efficiënte goederenstroom binnen de Europese Unie.
  2. Goede en slimme infrastructuur
    Producten over het water, het spoor en de weg vervoeren, zorgt regelmatig voor vertraging. Een goede infrastructuur, fysiek en digitaal, maakt goederenstromen slimmer – én dus sneller.
  3. Eerlijke spelregels in Europa
    Europese lidstaten vullen details van Europese regels grotendeels zelf in. Dit leidt tot een wirwar van regels die per land verschillen. Dit is oneerlijk. Er moet een gelijk Europees speelveld zijn.
  4. Bestelauto als werkpaard
    Voor ondernemers die hun bestelauto als rijdende gereedschapskist gebruiken, is het registeren van rij- en rusttijden onzin. De bestelauto is een werkpaard, geen melkkoe.
  5. Eenvoudiger handel met Amerika
    Nederlandse ondernemers doen veel zaken in de Verenigde Staten. Een goed handelsverdrag dat de export en de logistiek vereenvoudigt, is daarom goed voor de handel en productie.
  6. Schiphol aan de top
    Schiphol is een luchthaven van wereldformaat – ook voor het vrachtvervoer. Een betere netwerkkwaliteit en service op de grond zorgen ervoor dat meer bedrijven zich in de regio vestigen.
  7. Betaalbare wereldhaven
    De Rotterdamse haven is een onmisbare schakel voor de handel en productie – maar er ligt concurrentie op de loer. Tarieven moeten daarom concurrerend blijven en inspecties nóg slimmer.
  8. Werkbaar duurzaam
    Ondernemers werken almaar duurzamer. Vergroenen kan echter alleen als de overheid regels maakt die voorspelbaar, consistent én werkbaar zijn.
  9. Efficiënte inspecties
    Er zijn allerlei verschillende inspectiediensten. De samenwerking tussen inspectiediensten onderling en met bedrijven, moet veel beter. Dan komen goederen sneller van A naar B.
  10. Flexibel inzetbaar personeel
    Ondernemers moeten werknemers flexibel kunnen inzetten om concurrerend te zijn. Dit geldt vooral voor ondernemers met magazijnen en distributiecentra.

Investeringen in een goede fysieke én digitale infrastructuur
Producten over het water, het spoor en de weg vervoeren, zorgt nog regelmatig voor vertraging. Daarom pleit evofenedex voor investeringen in een goede fysieke én digitale infrastructuur. Dit maakt goederenstromen slimmer en sneller volgens evofenedex. Van VVD, PvdA, SP, CDA, PVV, D66, ChristenUnie, GroenLinks tot en met de SGP is er eensgezindheid over de noodzaak van deze investeringen. Volgens evofenedex is hier één miljard euro per jaar voor nodig.

evofenedex maakt zich zorgen over handelsverdragen
Hoewel de ‘score’ van de partijen op het onderwerp infrastructuur volgens evofenedex goed nieuws voor ondernemend Nederland is, noemt de vereniging het zorgelijk dat de politiek zich in toenemende mate tegen handelsverdragen keert. Een goed handelsverdrag met de Verenigde Staten dat de export en de logistiek vereenvoudigt, zorgt volgens evofenedex bijvoorbeeld voor meer banen in Nederland. Behalve VVD, ChristenUnie en SGP, keerden alle partijen zich echter tegen een verdrag dat de logistiek en export vereenvoudigt. Ook keerden de SP en PVV zich tegen open grenzen in Europa, terwijl slimme veiligheidsmaatregelen volgens evofenedex een veilige én efficiënte goederenstroom binnen de Europese Unie kunnen garanderen.