Een nieuw reddingsvest die vissers wèl gaan dragen

Op vrijdag 10 februari is in Stellendam een nieuw type reddingsvest overhandigd aan de bemanning van vier vissersschepen tijdens de ‘Fisherman Saver Day’ in Stellendam. Deze dag staat in het teken van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot, gesymboliseerd door de uitreiking van de nieuw ontwikkelde Fisherman Saver werk-reddingsvesten. Veel vissers dragen geen vest aan boord, omdat ze het onhandig vinden.

Bijna niemand draagt een werk-reddingsvest aan dek
Hoewel ‘man overboord’ en het mogelijk noodlottige gevolg de nachtmerrie is van veel vissers, vissersvrouwen en hun gezinnen, draagt bijna niemand een werk-reddingsvest aan dek. “Zo’n vest zit niet lekker, het belemmert je in je beweging, gaat vreselijk stinken en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je een plens zeewater over je heen krijgt,” zijn de tegenargumenten. Daar moest verandering in komen.

De Fisherman Saver is ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van vissers zélf
De bemanningen van de vissersschepen van de TH-10, GO-31, SCH-63 en OD-17 die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling en hebben de prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat heeft geresulteerd in een geheel nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort. Nu dit vest er is, heeft niemand meer een reden om tijdens het werk aan boord géén reddingsvest te dragen.

 

Het werk-reddingsvest Fisherman Saver 300N PRO
Het vest combineert de beste innovaties voor optimale veiligheid en draagcomfort in één hoogkwalitatief werk-reddingsvest. Onder de vlag van de Sectorraad Visserij wordt dit vest nu tegen kostprijs aangeboden aan alle vissers op de Nederlandse vloot. Deze scherpe prijs is mogelijk dankzij een overeenkomst tussen de Nederlandse Vissersbond en Besto, zonder bijkomende marges voor de tussenhandel.

Achtergrond Fisherman Saver 300N PRO
De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. De coördinatie van de ontwikkeling en de campagne voor meer veiligheidsbesef is in handen van de Nederlandse Vissersbond.

In het kort zijn de belangrijkste veiligheidskenmerken:
·         HAMMAR hydrostatische (waterdruk) activering
·         Dubbele luchtkamer met Wave Barier technologie
·         300 Newton drijfvermogen
·         Ergonomisch, breed rugpand en extra grote buckle
·         Wipe clean oppervlak (hygiëne)
·         SOLAS goedgekeurd
·         PRO: standaard AIS noodsignaal

AIS-MOB EasyOne beacon
Misschien de belangrijkste ‘feature’ is het EasyOne AIS MOB beacon, waarmee de Fisherman Saver standaard is uitgerust en waarmee dit PRO-vest zich onderscheidt van gewone reddingsvesten. Nadat het vest zich heeft opgeblazen, zendt dit beacon een noodsignaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip (en alle andere AIS-ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl). Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.