Erasmus MC toegetreden tot Port Health Authority Rotterdam

Op 17 januari is het Erasmus MC toegetreden tot de Port Health Authority Rotterdam (PHAR). De PHAR is een samenwerkingsverband tussen 11 betrokken havenorganisaties om infectieziekten in de haven te bestrijden.

De Rotterdamse haven is nog steeds een van de grootste ter wereld en daarmee een belangrijke toegangspoort voor verkeer over water. Per jaar komen en vertrekken er ruim 30.000 zeeschepen en 110.000 binnenvaartschepen, met mensen en goederen uit alle continenten.

De dynamiek van de haven vergroot de kans op infectieziekten. De PHAR houdt zich bezig met de gezondheidszorg in de haven en dan vooral met het bestrijden van infectieziekten. Het Haven Coördinatie Centrum is hierbij het aanspreekpunt voor schepen, bemanning en andere partijen die werken in de haven.

Rotterdam draagt de verantwoordelijkheid voor een noodplan, quarantaineruimte en crisisdienst
De PHAR is in 2009 opgericht als gevolg van de vernieuwde International Health Regulations in de nieuwe Wet publieke gezondheid. De vernieuwing was nodig vanwege de opkomst van wereldwijde infectieziekten, zoals SARS en vogelgriep en later ebola. Wanneer deze ziekten opduiken, draagt Rotterdam als zogeheten A-haven de verantwoordelijkheid voor een noodplan, quarantaineruimte en crisisdienst.

Ebola
Voor ebola lag destijds een draaiboek klaar, waarmee de partijen ook hebben geoefend. Toen bleek echter dat er nog een belangrijke partner werd gemist: het Erasmus MC. Mogelijke ebola-patiënten zouden namelijk daar worden opgenomen.

Erasmus MC en het Havenziekenhuis
De deelname van het Erasmus MC is ook van belang voor patiënten met andere A-meldingsplichtige ziekten, zoals MERS, pokken en polio. Patiënten met alle overige infectieziekten gaan naar het Havenziekenhuis, dat ook gespecialiseerd is.